Зимата носи много сняг и уютни семейни празници, а навлечени с дебели дрехи и хапващи вкусна храна, често забравяме за физическата активност и спорта. Това не е добре, защото и студеният сезон ни дава много възможности да спортуваме. Фитнес залата е вариант, разбира се, но далеч не единственият. 

1. Кънки на лед - почувствайте красотата на леда 

Да си здраво стъпил върху леда е трудно в началото, но не и невъзможно. С кънки на краката можете да правите красиви пируети или просто да карате заедно с приятели. Този спорт се практикува и лятото, но безспорно зимата е неговата стихия. Ако сте начинаещ, не чакайте – съберете компания и наемете кънки от най-близката пързалка в квартала. Ледените пързалки имат безброй красиви истории в студените дни. Освен да подобрите настроението си, там можете да се срещнете с много нови приятели и да спортувате заедно. Пързалките са придружени от приятна музика и щандове с чаши греяно вино или чай, затова не се колебайте - навън ви очаква красива зимна приказка.

2. Ски - докоснете се до планинския сняг

Ските са спорт, с който никога не е късно да започнете, така че колкото по-рано го направите, толкова по-добре. Веднъж запалили се по скиорството, ще очаквате първия сняг с огромно вълнение. Този спорт ви свързва с природата и е изключително подходящ за зимната почивка. У нас има няколко курорта, които предлагат добро ниво на обслужване и база за скиорите. Освен всичко това, този спорт сплотява всички в семейството, така че винаги е добра идея е да отделите седмица за почивка в популярните Банско, Пампорово, Боровец или друго място за каране. Хотелите предлагат СПА и релакс, а природата – сняг, чист въздух и разкошни гледки. Всичко, което се иска от вас, е да се възползвате от времето и да сложите щеките в колата. Ще се движите, състезавате и падате. Спортът разтоварва огромна част от напрежението, което се насъбира от делничните работни дни. Направете си този подарък и се докоснете до планинския сняг.

3. Планинарство – вдишайте чистия планински въздух 

Зимата не прави планината забранена зона. Напротив, нашите планини радват с множество хижи и огромна част от тях не са трудно достъпни през зимата. Те дават възможност за хубав уикенд сред студената планина. Това е начин да се насладите на студената красота и да оцените топлината. Важно е да се облечете топло и да се отпуснете. Кратките зимни разходки около хижата ще ви заредят с енергия и спокойствие. Замислете се за Витоша и спокойствието на природата, ще ви се отразят чудесно.

4. Сноуборд – летете заедно със снежинките

Разбира се, този спорт изисква  доста тренировки, но не бива да отричате  чара му. Както и ските, и той е придружен от снега и адреналина. Бъдете внимателни, но и не спирайте да опитвате нови неща. Дори и да не станете велик сноубордист, поне ще сте опитали нещо ново и неуспоримо вълнуващо. Не подценявайте обаче екипировката – особено каската и обувките. Хващайте сноуборда и разчупете снежния дансинг.

5. Сноукайтинг – вижте зимата по-отвисоко

Този спорт е известен в страните почитателки на скиорството – Русия, Австрия, Швейцария, Норвегия... Нашата Витоша също дава възможност да го опитате. Необходимо е да имате ски екипировка и да можете да се доверите на вятъра. Трябва да умеете да управлявате хвърчилото добре и ако го правите за първи път – не пренебрегвайте инструктора. Този спорт е много опасен за начинаещи и е задължително да подходите внимателно. Можете да сте сигурни, че това безспорно ще ви донесе огромна доза адреналин и ще ви позволи да карате на различни места с нови хора. Препоръчително е да не карате сами, за да не ви "отвее" нанякъде вятъра. А и Мечо Пух е казал: "Колкото повече, толкова повече". Съберете вярна компания от фенове на екстремните спортове и се раздвижете по снега заедно с инструктора и планинския вятър.

6. Шейната – припомнете си детството

Шейната, която познавате от детството, винаги ще е на мода. И малки и големи я обичат, и дори си има свой представител на зимните олимпиади – спортната шейна. Не се стеснявайте, спортната шейна е доказателство, че няма да сте единствените възрастни, които карат шейна. Вземете децата, шейната с кормило Чук и Гек и подкарайте към близката планина или склон. Не забравяйте доброто настроение и дебелото облекло. Малчуганите със сигурност ще оценят забавния ден с вас, а вие ще се заредите с настроение покрай тях. Природата около хижа "Алеко" е чудесна за това, а вътре ви чака огънят на топлата камина.

7. Бой със снежни топки – възползвайте се от снега 

Със снега можете да правите снежни човеци или ангелчета. Това обаче изисква много търпение и малко движение. Нека се учим от децата, които често се бият със снежни топки и винаги си честитят първия сняг подобаващо. В света на възрастните това е станало рядкост. Този тип бой не боли и определено разсмива и отпуска. Това далеч не е спорт, а една сезонна игра, която не си струва изпускането.

8. Йога или аеробика – останете си на топло

Има хора, които просто не обичат студа. За тях гореизброените игри и спортове са ужас. Ако сте от тях, не прекарвайте по-студената част от зимата във филмови маратони и пуканки. Постелете си нещо на пода и спортувайте на топло. Фитнес залите предлагат много удобства, но в студените дни често мотивацията да стигнете до тях умира пред входната врата. Именно затова не си мислете, че зимата трябва да ви превърне в мечка и да си проспите месеците. Практикувайте йога, аеробика или каквито и да са упражнения на топло в къщи. Това ще поддържа тонуса и тялото ви. А и ще ви направи по-усмихнати, защото се отразява чудесно на мозъка.

9. Почистете снега – свършете задължението с усмивка

Това е досадна част от началото на всеки снежен ден. Събудете оптимиста у вас и приемете, че това е вашата игра. Чистенето на снега може да укрепва тялото ви и да ви носи радост. Ще се изненадате, колко по-лесно им е на оптимистите. 

Сега е моментът - действайте

Зимата носи има своята красота като всеки друг сезон. Нека мрънкаме по-малко и се движим повече. Още през 2006-а руските волейболисти създават зимния еквивалент на плажния волейбол – снежен волейбол. Основната разликата е в това, че не се играе върху пясък, а върху сняг. Другата специфика на снежния волейбол е, че играчите в един отбор са двама. Правилата са стандартни, но играчите не са по бански. Това е поредното доказателство, че хората умеят отлично да се приспособяват, ако наистина го искат. Хапнете, облечете се и не забравяйте да се радвате на снега - сега е моментът!