През зимата сме доста по-ограничени откъм пресни продукти, но пък имаме предимството, че прекарваме повече време вкъщи и съответно – готвим по-често. Има доста начини, с които да направим ястията, които приготвяме, по-вкусни, по-питателни, и най-важното – по-полезни, пише Dete.bg. Така не само компенсираме липсата на разнобразие в продукцията, но и се грижим по-добре за тялото. Предлагаме ви няколко полезни съвета как да направите менюто си по-здравословно през зимата.

Използвайте повече ядки

Ядките са отличен вариант за допълнителна енергия на закуска или следобед, с които да си набавиш протеини, полезни мазнини и минерали. Но освен това те са и отлично допълнение към много ястия. Запечени на сух тиган орехи, лешници или бадеми перфектно се вписват към зимни салати на основата на цвекло, моркови, спанак или други зеленолистни зеленчуци. Добра комбинация са и с риба или запечени зеленчуци, на които добавят хрупкавост и аромат.

Повече сурови зеленчуци

Салатата не е единственият начин да добавим повече сурови зеленчуци в менюто си – защото те ни държат по-дълго време сити, от тях си набавяме повече фибри, витамини и минерали, в сравнение с готвените. Моркови, нарязани на тънки пръчици, например, са добра комбинация с домашно приготвен хумус. Или пък добави прясна краставица към сандвича за обяд в офиса.

Нищо страшно в мазнините

Казвали сме го и преди, но пак да повторим – няма нищо страшно в мазнините. Разнообразявай източниците и си ги набавяй от ядки, масло, зехтин или месни продукти. Мазнините не само придават вкус и аромат към ястията, но и подпомагат усещането за ситост. Използвай мазнините от естествените им източници – например, когато готвиш по-мазни части пилешко месо, не е нужно да добавяш допълнителна мазнина за зеленчуците, които печеш с него – те ще се овкусят достатъчно от тази, която месото ще отдели.

Овкусявай умно

Често, когато на едно ястие му липсва вкус, си мислим, че му липсва сол. Истината е обаче, че в повечето случаи липсва киселинност. Сигурни сме, че няма да пропуснеш да добавиш ябълков оцет или балсамико към дресинга за салатата, но не спирай дотук – добави капки лимон към супата, резени грейпфрут към печената риба, или няколко шайби лимон към месото. Резултатът е учудващо приятен.

Заложи на пикантното

В студените дни няма нищо по-добро от сгряващото усещане отвътре, което ни носи храната. А един от най-добрите начини е да си го набавиш с повече пикантен вкус. Не само под формата на люти чушки или сос към яденето, но и в процеса на самото готвене. Добави запържен в зехтин чесън към готовата супа преди сервиране, или пък една натрошена сушена люта чушка в нагорещения зехтин за готвене, за да придадеш дълбочина на вкуса на ястието.