Димка е второто коте в света, чиито лапички са ампутирани и изцяло заменени от протези. Преди около година животното замръзва в студа навън. Открито е в град Новокузнецк от случайно преминаваща жена шофьор и е доведено в клиниката на ветеринарния лекар Сергей Горшков в Новосибирск. 

„Има два сценария - или е избягала, или е паднала през прозореца“, споделя лекарят за Ngs.ru. „За съжаление проблемът с измръзналите животни в Сибир е голям.“ Вместо да я направи евтаназия, Горшков ампутира всичките четири крайника на Димка, както и опашката и част от ушите. В клиниката, освен лекари, работят инженери и изследователи, които създават бионични протези. Те се изработват с 3D принтер и имат специално био покритие, за да се гарантира, че ще се приспособят към тялото.

Преди операцията на котето е направена компютърна томография, за да се провери дали има някаква инфекция на костните тъкани. Тъй като това не е е установено, състоянието на животното е позволило то да бъде подложено на тази промяна. 

Пораженията при измръзване може да са пагубни за животните. Единственият начин за спасяване е чрез ампутиране на замразената зона. След това обаче животът им коренно се променя. Ако това са животни, за които няма кой да се грижи, те са буквално обречени. 

Снимка: Facebook.com/нина полосухина

Технологичният напредък в света на протезирането обаче води до интересни разработки. Съвременните протези са доста функционални и силни и позволяват хора и животни да възвърнат по-голямата част от физическата си независимост. Човешките същества не са единствените, които се подлагат на ампутации и протезиране на крайници. Много от собствениците на домашни любимци трябва да вземат трудното решение да спасят живота на домашния любимец, като изберат да им ампутират крайниците. Това превръща животното в абсолютно безпомощно за известен период от време. Екипът, който Сергей събира заедно, сканира и изработва триизмерен модел на лапите и краката на Димка. Имплантите много приличат на истинските лапи на котето - те са гъвкави и имат функционални дъна, за да гарантират, че животното ще може да стъпва и да скача без болка. След друга операция в края на юли 2019 г. Димка вече се придвижва като всяка друга котка. 

Първата котка в света, на която се поставят такива протези, е Рижик. Причината също е, че лапите му са замръзнали и се е наложила ампутация. Трансплантацията е ивзършена от екипа в същата клиника.

Седем месеца след операцията Димка се възстановява напълно. Сега живее с жената, която път е намерила животното в снега.