Новината, че училищата може да отворят врати за ученици от 7-и и 12-и клас, се оказа поредната щекотлива тема. Според премиера това трябва да се случи, защото на тези ученици им предстоят изпити. Асоциация "Родители" са "За" идеята за връщане на децата в клас при строги мерки, добро помисляне за здравето им и организиране на средата. Засега училищата остават затворени и не е ясно от кога и при какви условия учениците от 7 и 12 клас ще могат да се върнат обратно в класните стаи.

Решихме да разберем как се случват нещата с училищата в различни държави по света.

В Китай учениците от основно училище в провинция Ханджоу тръгнаха на училище, носейки ръчно изработени шапки, които ограничават чуждо присъствие до един метър. Според директора на училището инициативата има за цел да помогне на учениците да свикнат със социалното дистанциране на фона на пандемията от коронавирус.


Василена Иванова, Арнем, Нидерландия - ДЕЦАТА ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ ОТ 11 МАЙ

"Тук досега имаше училище само за деца на медицински работници и други витални професии. Училището, в което са моите даца, беше отворено, ходихме няколко пъти да вземаме материали за вкъщи от учителките. На самотни родители например се полагаше помощ и мисля, че децата можеха да ги водят на училище, когато наистина се налага.

Раздадоха и лаптопи от училище, общо около 100 броя в нашето, за семейства, които имат само 1 лаптоп, а се налага работа и учене от вкъщи. Госпожите се обаждаха на децата с видео веднъж в седмицата. Веднъж седмично имаше и видеосреща на класа. Децата от класа си споделят онлайн какво са правили, къде са ходили, клипчета и др. Учеха онлайн и офлайн. Беше много трудно. Моите деца така и не свикнаха. Сега 2 седмици е пролетна ваканция.

Учителите постоянно казват на децата, колко им липсват и като цяло са много загрижени. Почти във всяко училище на прозорците има разлепени големи надписи “Липсвате ни”.

Ник и Клоуи карат ролери в свободното си време, когато не са на училище.
Снимка: Василена Иванова

Какви са мерките в училищата?

  • Половината клас ще посещава училището единия ден, другата половина - на другия ден. Родителите водят децата до оградата, а учителките ги чакат навън и спазват дистанция. Децата могат да играят заедно на улицата и няма нужда да спазват дистанция, никога не е било забранено, но големите площадки са затворени.

Какво правят родителите в тази ситуация?

  • Възрастните работят от вкъщи. Единственият минус с тръгването на училище е, че когато съставяха програмата, не се съобразиха със семействата с повече от едно дете, които беше добре да ходят в един и същи ден на училище. Така някои семейства, които са с 2 деца, вместо да имат дни без деца, в които да работят на спокойствие, сега имат всеки ден по едно дете.

Марина Бенчева, остров Нантъкет, щата Масачузетс, САЩ - ОФИЦИАЛНО ОБЯВИХА, ЧЕ УЧИЛИЩАТА НЯМА ДА ОТВОРЯТ ВРАТИ ТАЗИ УЧЕБНА ГОДИНА.

"Честно казано, не виждам смисъл в цялото това наказание, при положение, че ние пак си ходим в магазина и се сблъскваме с много хора, на които не им пука накъде сочат стрелките и се шляят напред-назад. Убедена съм, че ако ще се разболеем някъде, то ще е в магазина! И аз, и съпругът ми на работа срещаме само по един човек, при това сме с маски, ръкавици и в отделни помещения. Не мисля, че изобщо има шанс да си предадем нещо.

Снимка: Марина Бенчева, личен архив

Какви са мерките в училищата?

  • В повечето щати е като при нас – училищата няма да отворят до края на годината. Има 7-8 щата, които не са си затваряли изобщо училищата, и може би 2-3, които ще ги отворят.

Какво правят родителите в тази ситуация?

  • Няма предложени мерки за работещите родители. Хората нямат идея какво ще правят. За лятото няма и кампове, защото отмениха повечето. За момента още не е разисквано много, защото и доста от родителите трябва да си седят вкъщи все още. Но тези, които трябва да работят, са в шах.
    Най-скъпоплатената професия тук сега е детегледачка. Бавачката е вариант, ако можеш да намериш и ако можеш да си го позволиш финансово. На острова цените за тази услуга вървят към $20-25 на час, но зависи колко деца им оставяш и на каква възраст.