Името на доц. д-р Емилия Занкина привлече вниманието ни с това, че е избрана за декан на универсистета "Темпъл" в Рим и поема ръководството му от месец май тази година. Висшето училище е посветено на идеята и системата Liberal Аrts - всестранното развитие на личността. За да стигне до престижния пост, тя минава през седем кърга интервюта, докато в крайна сметка успява да ги убеди, че тя е техният кандидат. Сега за нея и семейството й предстои ново приключение, изпълнено с предизвикателства, но Емилия Занкина е човек на движението, духовна личност, която с удоволствие се впуска в учене и откриване на новото и непознатото.

Снимка: Евгений Милов

Кариерата й започва от Питсбъргския университет, където е била заместник-директор на Центъра за източноевропейски науки. Доскоро заемаше поста първи зам.- ректор на Американския университет в България. Освен това преподава политически науки и съвременен танц (по техниката на Марта Греъм). Как се съчетават тези две сфери - на танците и на политическите науки, толкова ли са различни те и най-вече каква е тайната на успеха да бъдеш лидер - на тези теми си говорихме с Емилия, потопени в атмосферата на Derida Dance Center, където доскоро тя водеше класове по модерен балет. 

Тайната за успеха не жените в политиката

Според доц. д-р Занкина е голям проблемът с това, че "уменията, които се изискват, за да спечелиш избори, са много различни от тези, които са нужни, за да управляваш".

"Има един голям дисонас, защото печеленето на избори изисква преди всичко амбиция и много енергия, но не непременно много акъл. Вече управляването изисква едно умение и познаване на материята, но и една честност и много стабилни морални устои, защото властта корумпира, но абсолютната власт, корумприра абсолютно", отбелязва тя. И още: 

"Държавничеството изисква едно себеотрицание, което в съвременната политика това е много по-трудно, защото хоризонтите са много кратки – 4 години в най-добрия вариант".

"В политиката не отиват най-добрите, а отиват най-амбициозните, а понякога те са и най-добрите", категорична е Емилия Занкина, чиято дисертация е била на тема "Трансформация на политически елит по време на прехода".

Снимка: Евгений Милов

Танцът и политически науки

"Животът е невъзможен без изкуство, независимо какво, и всеки - дали се занимава професионално, или е любител, трябва да има изкуство в живота си, за да има вдъхновение - категорична е Емилия. - Това, което ни различава от животните е, че ние правим изкуство. Не се занимаваме само с материалните си нужди. Духовността е това, което е помогнало на човечеството да еволюира и да оцелява и всеки трябва да има в себе си някакъв отдушник и някакъв извор на тази духовност."

"Никога не съм гледала на танца и на политическите науки като на нещо отделно, защото те живеят в мен и двете и съм казала, че дали преподаваш танци или политически науки няма никаква разлика, защото в крайна сметка трябва да си много отдаден и трябва да обясниш нещо, което ти знаеш и разбираш много добре, на хора, които не го разбират или не го умеят", споделя още тя.

  • Диляна Стойчева: И най-модерната клиника не представлява нищо без хората, които работят в нея
  • Линда Александрийска: Един месец само с ръчен багаж и фотоапарат в Буенос Айрес - може! (СНИМКИ)
  • Една майка, преборила се детето й да ходи: Не исках да моля!
  • Александра Тоник Алексиева: Много е трудно да имаме всичко, трябва да сме готови да се откажем от нещо
  • Диляна Денева: Когато осъзнаеш, че времето ти е ограничено, е безсмислено да бездействаш
  • Инес Субашка: Вместо да се бориш с тялото си, трябва да работиш с него (ВИДЕО)
  • Симона Пейчева: Ако свикнеш, че когато има болка, можеш да си починеш, никога няма да надскочиш себе си (ВИДЕО)
  • Тайната - истории за силата на женския дух