Първият сняг за годината ме среща с Гери Турийска. Интелигентната, смислена, млада личност е създателката на популярната „Пощенска кутия за приказки”. Тя е и текстописец, радиоводещ, глас в собствената си група „Рубикуб”. Гери е омъжена за композитора Ясен Козев, кaто двамата са родители на 5-годишната Аника. Ясен е баща и на две пораснали момчета – Ясен и Йово. Този път Гери няма да „напише” приказка, а „писмо за Коледа”. Декември е последният месец от отиващата си 2019 г., в който ни обхваща празнично настроение, сгушваме се в семейното гнездо, търсим нежност и топлина. Но тайничко си правим и равносметка. И чакаме да ни се случат чудеса...

 • Нашите деца, които не чухме да проплакват - изповед на една майка
 • Ваня Щерева: Коледното ми писмо ще е до 2020-а. Само от благодарности. Защото вярвам в нея!
 • Северина от "Скритите таланти на България": Ако не постигна целите си, се разплаквам
 • Любо Киров: Тази песен не е за Коледа! Отправена е към Бог, който ни кара да се вслушваме навътре (ВИДЕО)
 • Таня Тончева - половинката на Александър Кадиев, иска да напише писмо до майка си за Коледа
 • Радослав от "Скритите таланти на България": Сбъдвачо на желания, искам да стана футболист, заслужавам да ми се даде шанс
 • Книги с "ангели" в заглавието, които да четем по Коледа
 • Писмо за Коледа... до близките ми, които вече са на небето
 • Хубави пожелания за коледни картички
 • Стивън от "Скритите таланти на България" - супергероят, който се крие в сенките
 • Колко ще струва Дядо Коледа на родителите?
 • Писмо до мъжа, който не е до мен
 • 6-те най-магични коледни базара по света
 • 40 подаръка изживявания за Коледа, които няма да събират прах в детската стая
 • Михаела Стойкова, "Операция Плюшено мече": Пожелавам тази Коледа повече хора да подадат ръка за утеха и за подкрепа

Гери, вярваш ли в чудеса?

Аз съм поет. За да бъда такъв, нямам избор, освен да вярвам в чудеса. Целият ми път дотук е едно средно голямо чудо. Родена съм в малък град - Казанлък, в семейство на учители. Била съм емигрант с родителите си в началото на прехода. Живяла съм къде ли не, сменях училища, професии, срещнах хиляди хора, които не съм вярвала, че могат да бъдат срещнати. Прегърнах голяма част от вдъхновителите си в музиката, литературата, работих с тях и се учих в реално време от дискусиите ни. Благодарна съм за всичките тия чудеса. Спрях да се питам с какво съм ги заслужила много отдавна и се научих на това усещане - „благодаря“. То не е просто дума.

В какво намираш уют, топлина и нежност?

В най-голямото чудо, което получих - семейството. Преди да срещна Ясен, не съм искала голямо, шумно семейство. Но когато твоят човек дойде и те погледне в очите, започваш най-силно на света да искаш точно това - дом. Аника е моят уют и нежност. Ясен е моят дом и топлина. Съвсем просто е.

Какво за теб е любовта?

Споделянето навреме, преживяванията, пътят, мечтите… А в моя случай прибавям и работата, музиката, писането. Най-хубавото на любовта в моя живот е, че ме обгръща отвсякъде и я споделям с Ясен. Вечер, когато вкъщи притихне, обичаме да си сипем по едно питие и да правим музика, да гледаме филми. Плашещо самодостатъчни сме си. Обичаме да пътуваме. Той не лети със самолети, а аз пък обичам да пътувам с кола. Крадем по няколко дни и хващаме пътя - Белград, Будапеща, Виена, Гърция… Спираме в малки градчета, опитваме селски кухни в малки ресторанти. Обичаме да играем и игри - табла, карти, зарове… Не знам какъв късмет е това моето, да срещна човек, с когото толкова много да си приличаме.

Снимка: Гери Турийска, личен архив

На какво те научи майчинството?

Ох, на търпение. Аз съм бърза и енергична. Аника ме научи да забавям темпото и да слушам. Слушам най-много нея. Тя е на 5 години и фантазията ѝ е удивителна. Измисляме си приказки за заспиване. Трябва да започна да ги записвам… Само тя успява да ме укроти и подреди истински.

Кои са уроците, които искаш да предадеш на Аника?

Искам да я науча да бъде спокойна и да не се страхува да се впуска в приключения, че „Не“ е винаги вариант и е добре да го има предвид. Но също така, че „Не“ е просто дума, а не невъзможност. И че винаги, каквото и да прави, където и да я изпрати животът, аз винаги ще я обичам. Такива, лесни неща искам да я науча (усмихва се, б. а.).

Аника вярва ли в Дядо Коледа и какво писмо бихте му написали заедно?

Не ни е акцент Дядо Коледа, честно казано. Сега сме на тема коледари и кулинария. Вероятно ще напишем писмо, но нямам никаква представа какво ще съдържа. Тя има нови желания всеки ден. Много иска да я запиша на художествена гимнастика или лека атлетика. Вероятно това ще ѝ е подаръкът за Коледа от мен.

А ти на кого би написала съкровено писмо и какво искаш да му кажеш?

Аз ли?... Искам да благодаря на всички велики жени в човешката история, затова че са направили възможно да живеем по-добре своя живот!

Снимка: Диляна Флорентин

Продължава >>