Скритите таланти на България e целогодишна менторска програма на „Операция Плюшено мече“, която помага на талантливи младежи, лишени от родителска грижа или от социално слаби семейства, да получат шанс за професионална реализация. По време на Програмата те имат възможност да развият своя талант, да продължат образованието си и да получат шанс за един по-добър живот. Тази Коледа Coca-Cola и foodpanda обединяват сили и даряват 1 лев за всяко поръчано специално коледно меню за стипендии към Програмата. Със средствата ще бъде даден шанс на младежи, които имат нужда от подкрепа, да следват мечтите си и да развият своите умения. Подкрепете ги и вие! Защото заедно постигаме повече. Поръчай през специалните #СбъдниКоледа менюта. Разберете повече за инициативата на www.plushenomeche.org.

Днес ви представяме Северина, която обича да танцува и сама да измисля стъпки. За нея директорът на социалната услуга сподели: "Понякога сама си измисля стъпки и съчетания, в зависимост от музиката, показва ги на другите и работи упорито върху тях. Желае да завърши училище по народни изкуства и да се занимава с малки деца, като ги учи на народни танци и обичаи." 

Севи, представи ни се накратко, опиши се така, както ти си виждаш и усещаш.
Аз съм Северина Пламенова Дамянова, на 16 години. В момента се намирам в ЦНСТ „К. Ляпчева“, гр. Долна баня. Уча в СО „Н. Рилски“, 10 клас. Сприхава съм, любвеобилна към роднини и приятели. Лесно се засягам от подхвърлени ми обиди. Обичам да си налагам мнението и ако не постигна целите си, се разплаквам. Старая се да спазвам правилата и задачите, поставени от учителите и социалните работници в ЦНСТ.

Обичаш да рисуваш. Ако танцът е цвят – в какви цветове са любимите ти танци и кои са любимите ти танци всъщност?
Да, обичам да оцветявам и подбирам необходимите и подходящи цветове за рисуване. Обичам светлосиния цвят. Любимите цветове в танците са в червено, бяло, черно и светлосиньо. А любимите ми танци са „Чичовото хоро“, „Правото хоро“ и емблематичната „Бяла роза“.

Снимка: Светлан Симов

Имаш ли любими песни, не само народни, на които не може да не се разтанцуваш? Изброй ни няколко.
Имам любими песни и те са доста. Едни от тях са на Явор Димитров-Сто кила, заедно със „Сто гайди“, чужди песни – „Деспасито“, Криско – „Да или не“, Тото – „Чужди усмивки“.

Когато измисляш сама някои стъпки, звучи ли музика в главата ти и каква?
Да, народна. И по нейния звук подскачам :)

Наближава Коледа. Казват, че е време за сбъдване на чудеса. Можем ли да те помолим нещо? Представи си, че съществува някой, който наистина сбъдва желания. Напиши му кратко писмо за най-съкровеното ти желание в момента, в което да обясниш защо е важно за теб това желание да се сбъдне. 

Най-съкровеното ми желание в този момент и да бъда със семейството ми. Дните, прекарани в дома (ЦНСТ „К. Ляпчева“ - бел.ред.) са хубави, грижат се добре за нас. Обгрижват ни с много любов. Получаваме облекло, храна и добро образование. Дарители и доброволци ни затрупват с внимание и подаръци за празниците и делничните дни. Разговарят с нас на различни теми. Но не могат да запълнят празнотата в сърцето за моето семейство - брат, сестра, майка и леля. Материалните неща са хубави и нужни, но какво от това, когато душата ти е наранена и празна.

Още по темата: