Коледа наближава, а с това се повишава не само празничната емоция и трескавото очакване, но и изхарчените суми за подаръци. На тях се радват най-много децата и често свързват празника само с това – „Ще имам много нови играчки!”. Още от началото на декември децата подготвят списъци с желания, а в средата на месеца вече пишат и пращат писма до добрия старец. Опитват се и да бъдат послушни, защото родители, учители и баби честичко им повтарят, че Дядо Коледа ги наблюдава. Рекламите във всякакви формати лесно стигат до децата и блясъкът в очите им става все по-ярък с всяка следваща показана и видяна от екрана плачеща с блестящи сълзи кукла, интерактивна плюшена котка, ръмжащ дракон или лего ракета. В детското съзнание всичко изглежда много лесно – „Ще си поръчам по-големия и скъп подарък на Дядо Коледа в детската, мамо, за да не го плащаш ти.” Наивност, която трогва, защото съдържа емпатия, но… по никакъв начин не влияе на семейния бюджет, който всъщност изпълнява ролята и на работливите джуджета, и на Дядо Коледа едновременно.

А Дядо Коледа не идва веднъж! Подаръкът не е само един.

Даваме пример със средностатистическо семейство от София, с едно дете (момиченце) на възраст 6 години. Според активностите на детето, тази година то ще се срещне с Дядо Коледа поне 5 пъти – в детската градина, на офисно парти на родителите (2 пъти), на допълнителни активности (2 пъти). Да не забравяме и тайнственото посещение на Дядо Коледа точно в нощта преди празника, когато оставя подаръци под елхата. Според желанията на детето и информацията от организираните събития, бюджетът, който е нужен на родителите, за да покрият всички срещи с Дядо Коледа, е около 300 лв.

Подарък от Дядо Коледа в детската градина
Предвижда се тържество в театър с представление и Дядо Коледа, който раздава подаръци. Билетът за театър е 10 лв. На вратата на детската градина е залепен списък с желания за подаръци до Дядо Коледа, към който учителките леко кимват и напомнят „Обърнете внимание!”. Пожеланият подарък (фигурка на Беззъб от филма „Как да си дресирам дракон”) е на цена - 69,98 лв.

Снимка: Росица Николова

Подарък от Дядо Коледа за офисното парти на мама
Предвидено е тържество за децата и се пропоръчва родителите да подготвят подаръче за стойност около 20 лв., което детето да получи.

Подарък от Дядо Коледа за офисното парти на тате
Бюджетът за подарък е по желание на родителите. Детето си е пожелало две нови, малки кукли Елза и Анна (защото на старите вече са им счупени краката), на стойност – 17 лв.

Подарък от Дядо Коледа за допълнителните дейности – в случая школа по английски и ментална аритметика
Дребни подаръци по желание на родителите. В допълнение в езиковата школа се организира благотворителен базар, като всяко дете може да донесе ръчно направен подарък или домашни сладки по избор.

Подарък от Дядо Коледа у дома
Това може да е основното перо от бюджета и в някои семейства е единствено. Отбелязваме, че когато мама и тате са разделени, подаръците стават 2.
Понеже мама е предвидлива, е купила подарък на черния петък с намаление от 25%. Но редовната цена на играчката (Shimmer Stars - Панда Пикси ) е 48,90 лв.
Тате изпълнява друго желание (ENCHANTIMALS комплект за игра с кукла, животно и къща), на стойност 109 лв.

Обобщавайки желания и цени, Дядо Коледа ще струва 274.88 лв., без да са включени подаръците по желание. Ако в семейството има повече от едно дете, сумата, разбира се, се умножава.

Колко пари ще спестим, ако кажем на детето, че Дядо Коледа не съществува?

Тези около 300 лв. се равняват на половин наем за двустаен апартамент в София; около 300 лв.  излизала и подготовката на първокласник за 2019 г., такава е и най-високата цена за превъртане на километраж на автомобил, ако искате да го продадете по-скъпо; срещу 300 лв. може да се купи банка кръв на черно.

Снимка: Istock.com

Може би това е и поводът все по-често да попадаме на постове от майки, като този на Юлия, която е майка на 3 деца. След като майката споделя на децата си, че Дядо Коледа не съществува, едно от тях й благодари, че е признала. 

Разбира се, светлината в детските очи и радостта в сърцето не могат да бъдат нито оценени в левове, нито платени. И затова е важно преди да извадим дебитната си карта и да купим поредната играчка, да поговорим с детето за добрината, за семейството и за онези хубави и топлещи неща, които са важни не само по Коледа и са в нейната същност.