По света има около 342 вида папагали, за съжаление много от тях са на изчезване.

1. Папагалите имитират всякакви звуци

В природата те имитират звуци на други животни за да се предпазят. Например, ако змия се приближава към тях, те имитират звука на орел, за да изплашат змията.

В домашни условия, много често имитират хората. Африкански сив папагал, който се казва Алекс, може да имитира повече от 100 думи, и най-впечатляващото е, че той ги разбира.

2. Папагалите са сред най-интелигентните птици

След поредица експерименти учените вярват, че папагалите имат логиката на четиригодишно дете.

3. Папагалите се хранят с краката си

Папагалите имат зигодактилни крака. Това означава, че имат четири пръста на всеки крак. Те имат много здрави крака, които им позволяват да се придържат към клоните за дълги периоди от време и дори да се люлеят или да висят от тях с главата надолу. Папагалите използват краката си като човешки ръце. 

 4. Някои папагали живеят по дълго от човека

Малките папагали обикновено живеят 15-20 години, средните папагали 25-30 години и големите папагали 60-100 години.

5. Папагалите имат изключително силен клюн

Една от основните характеристики на папагала е неговият извит, широк клюн. Някои папагали отварят кокос само със силата на клюна си.

6. Папагалите имат един партньор цял живот

За да намерят партньор, мъжките папагали танцуват и пеят. Ако женският папагал го избере, те остават заедно цял живот, дори извън размножителния сезон. Помагат си за храната, спят на едно място, защитават и се чистят един друг.

7. Папагалите се отглеждат като домашни любимци от 3000 години

Древните египтяни са първите, които ги отглеждали. След това индийците и китайците също почнали да ги отглеждат. През 300 г. пр. Хр. мореплаватели взели домашните си любимци и ги разпространили в Европа. Много известни личности са отглеждали тази екзотична птица: Аристотел, крал Хенри VIII, Марко Поло, кралица Изабела, Мария Антоанета, кралица Виктория, Марта Вашингтон, Теди Рузвелт и Стивън Спилбърг са едни от тях.

8. Папагалите Какаду могат да движат перата на главите си

Какадутата се различават от другите папагали с белия си цвят и подвижните жълти пера на главата им. Перата им липсват химикалите, които правят другите папагали толкова цветни. Той движи перата на главата си, както кучетата движат ушите си. Когато се ядоса, уплаши или развълнува, Какадуто надига перата на главата си.

9. Най-големият папагал в света не може да лети

Какапо е най-големият папагал в света. Той може да тежи до 4 кг и да достигне над 60 см височина. Какапо е единственият папагал на света, който не може да лети и който е активен през нощта. Той може да скача високо и да се катери по дървета, за да яде плодове. За съжаление, Какапо е обявен за изчезващ вид.

10. Кеа не живее в топла държава като останалите папагали

Той живее в студена среда  високо в планините. Има плътни пера, които го топлят и заоблено тяло, което му позволява да задържи топлината на тялото си. Папагалите Кеа са изключително умни и любопитни птици. Много често се опитват да кълват коли или човешки дрехи. Крадат портфейли, паспорти и бижута.

В наши дни папагалите остават най-популярните домашни птици в света, за съжаление това предизвиква постепенното им изчезване от естествената им среда.