По Коледа желанията се сбъдват. Случва се най-вече защото хората вярват. Дали съществуват ангели някои също вярват, други пък са истински убедени. Със сигурност ги има в заглавията на книгите. Събрахме 8 такива, които ще ви е уютно да си четете около Коледа. 

1.„Ангелски езици“ на Димитър Динев

Авторът на книгата Димитър Динев преплита реални исторически събития и художествена измислица по драматичен и смешно-тъжен начин. Думите за личния избор, корените, границите и самотата са неделима част от живота на хората зад граница, което ги грабва още от първите няколко страници.

Историята накратко

Искрен и Светльо – двама българи, избягали от родината, за да търсят щастието си навън – се срещат случайно на Виенското централно гробище, без да подозират, че съдбите им са преплетени още от раждането им. Всеки от тях е в задънена улица, останал без надежда, изгубен в своята емигрантска съдба. Последният им шанс е Миро, който има мобифон и криле и който лежи на една от най-престижните алеи на гробището.

 

 

2.„Творецът на ангели“ на Стефан Брайс

От международно признатия фламандски автор Стефан Брайс – един мрачен и мистериозен роман, който със сигурност няма да остави читателя безразличен. Това е смразяваща история, която изследва моралните граници на науката и религията. Зловещ разказ в традицията на "Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд и Франкенщайн", който разкрива плашещата амбиция на един мъж да създаде живот и да опровергае законите на природата.

Историята накратко

Волфхайм е забравено от Бога местенце, скътано между Белгия, Германия и Нидерландия. След 20-годишно отсъствие в селото се завръща доктор Виктор Хопе, заедно с невръстните си тризнаци, белязани от смущаващи физически несъвършенства. Хопе крие бебетата от чужди погледи, докато бавачката им Шарлоте не започва да подозира, че около добрия доктор витаят мрачни тайни. На фона на нарастващата подозрителност на селото, завесата на миналото се повдига и разкрива едно плашещо настояще.

3.„Ангели и сняг над Монреал“, на Мира Душкова

Поетичната книга е отчетлив поглед на поетесата Мира Душкова към дълбокия й вътрешен свят. Тя е автор и на стихосбирките "Пробвам историите като дрехи" (1998), "Упражнение върху чучело" (2000) и "Мириси и гледки" (2004), както и на монографията "Semper Idem: Константин Константинов. Поетика на късните разкази" (2013). По-големите й литературни награди са Наградата на "Литературен вестник" (Шумен, 1994), Наградата на АКБ "Форест" ("Южна пролет" - Хасково, 1999), Голямата награда "Светлоструй" (Щръклево, 1999), Втора награда в конкурса "Дора Габе" (2000) и др. Участвала е в международни поетични фестивали.

4.„15 ангела на върха на пръста ми“, на Ангелина Александрова

Това е първата стихосбирка на Ангелина Александрова. Книгата е определена от белетристката Станислава Чуринскйене като „красива, запомняща се и универсална мелодия“.

 

5. „Погледни към дома, ангеле: История на един погребан живот“, на Томас Улф
Писан през 1929 г., романът се смята за силно автобиографичен американски билдунгс. Книга за жаждата за по-възвишен интелектуален живот, която въздейства силно на читателите.

Историята накратко

Семейна приказка, в която главният герой е най-малкият син в многочислена фамилия от шотландско-ирландски произход. Децата - четири момчета и две момичета, изграждат характерите си и се борят за индивидуалност в обстановка, създадена от сливането на „два мощни егоизма” – на бащата и на майката. Градчето Олтамонт в Южна Каролина – летен курорт, местност и климат с лечебен ефект за туберкулозни, е тясно за малкия Юджийн, надарен с голям ум и любознателност. Той става „ученият” в семейството и е обект едновременно на завист и обожание от страна на братята и сестрите си – единствен, успял да се измъкне от убийствената посредственост на инертния провинциален живот.

6. „Ален Делон. Ангел и хулиган“, на Венсан Киви

Предопределен да поеме процъфтяващ семеен бизнес, Ален Делон твърде млад попада в киното и така се спасява от банална съдба. Благодарение на режисьори като Клеман, Висконти и Мелвил, с най-хубавите си роли в "Под яркото слънце", "Гепардът и Самураят", става символ на френското кино. Чарът му и романтичните връзки с Роми Шнайдер и Мирей Дарк будят възхищението на публиката. Историята накратко

Венсан Киви е изучил документи, разговарял е с най-близкото обкръжение на звездата и е разкрил трагизма на Ален Делон – зад незабравимите роли, желязната воля и стремежа за усъвършенстване виждаме образа на човек, който е в плен на собствения си мит. Венсан Киви е журналист и историк, автор на книги разследвания, като Кой не уби Джон Кенеди (2013), Жан-Луи Трентинян, антиконформистът (2015) и др.

7. "Общуване с ангели. Малка енциклопедия" на Касандра Изън

Според тази книга, всеки, дори най-заетите хора, може да общува с ангелите и да получи тяхната помощ и ръководство, без да променя начина си на живот или да изоставя убежденията си, логиката или здравия разум.

 

Историята накратко

Изследването на ангелските енергии, дори за пет минути дневно, помага хората да се справят по-добре с напрежението и да влязат в хармония със себе си и заобикалящия свят. Тази книга учи как да се разпознават ангелите, които са около хората, и как може да бъдат повикани, за да вдъхновяват ежедневието. 

8 „Ангели пазители

Тази малка книжка е от особените книги – хем за деца, хем за възрастни. Има съвсем малко текст, затова ще са ви достатъни само няколко минути да я прочетете. Но със сигурност ще помните някои фрази дълго време. Това е книга, която се интерпретира по различен начин от деца и възрастни. Красивите илюстрации са на Ясен Гюзелев.

Историята накратко

Какви са и какви не са агелите, както и къде може да ги откриете. Кратки фрази, наситени с много смисъл и същност.