Страхувам се да направя ревю за тази книга, за да не започна да пиша клишета. Тя е толкова тънка, малка и същевременно толкова стойностна като текст, вълнуваща като илюстрации и точна в своята истинност!

„Ангелите пазители” на издателство „Точица” е написана и илюстрирана от Ясен Григоров. Датата на премиерата й - 2 октомври, не е избрана случайно. Това е денят, в който преди много години той губи всички свои илюстрации, и това преобръща живота му. Тази случка променя ценностите му. Ако до този момент е считал, че боите, купени от най-скъпия магазин за художнически материали, придават стойност на творбите му, то след инцидента той преоткрива по-простичките инструменти и техники за рисуване.

За първи път книгата е издадена в Женева от La Joie de lire, през 2001 г. Ясен Григоров внимателно се вслушва в съвета на своята издателка никога да не бъде бъбрив – нито в рисунките, нито в текстовете си. Затова и в книгата няма пълни с думи страници. Написаното е като сбор от малки искрици, проблясъци на мисълта без фиксирано време, внезапно бликнал (не)осъзнат поток от съждения. Те са толкова естествени и леки за възприемане, че след като ги прочетеш усещаш как винаги си мислел точно това и Ясен просто го е казал вместо теб.

Снимка: Издателство \"Точица\"


Любим цитат от страниците: 

„Ангелите пазители живеят в усмивките на хората”

Оценка: 10 от 10
„Ангелите пазители” е книга, която може да си сложите на нощното шкафче и да препрочитате всеки път – на заспиване, когато имате нужда от утеха, от малко баланс или от добри думи като храна за душата. Защото тази книга всеки път се възприема по различен начин.

А кой би могъл да бъде твоят ангел пазител?