От много години е невъзможно да има нещо свързано с „Хари Потър“, което да не предизвика бурни реакции и коментари. И този път, за гордост или срам, причината за това вълнение идва от България. За 20-ата годишнина на книгите в България, издателите на „Хари Потър“ решиха да изненадат феновете, като им дадат уникални български корици, рисувани от признатия илюстратор Любен Зидаров – художник с над 70 години опит и с много български и международни награди. Но за изненада на ангажираните с проекта, не всички приеха с ентусиазъм новите корици. Феновете на „Хари Потър“ се оказаха разделени в мнението си за рисунките на Любен Зидаров.

От една страна бяха многобройните почитатели на Любен Зидаров, чиито илюстрации могат да бъдат намерени в почти всяка семейна библиотека. Зидаров е най-известният български художник на детски книги и няколко поколения са израсли с неговите рисунки. Много от тях се радваха, че и по-младите читатели ще се запознаят с Любен Зидаров покрай книгите за Хари Потър.

OMG! Това е велико! Любен Зидаров! Като бях малък най-любима ми беше "Островът на съкровищата" с неговите илюстрации!

Прекрасни са! Познах Любен Зидаров още преди да прочета, че илюстрациите са негови. Навяват ми носталгия по любимите ми детски книжки - "Приказки от цял свят " и "Том Сойер".

Страхотна идея! Вечен, живописен, млад, безкрайно талантлив Любен Зидаров!

За мен, това е маркетингово решение, за да може по-старото поколение, да разпознае специфичния стил на Зидаров и да купи книгите. Защото разпознавайки име от своята младост, това в техните очи придава стойност.

От друга страна бяха по-младите фенове, за които творчеството на художника е непознато. Някои от тях определиха стила му като „соц“, инфантилен и грозен. Според част от коментарите, рисунките на Любен Зидаров не могат да уловят магията на „Хари Потър“.

Евалата правя на човека, че на тези години продължава да е активен и да твори, но стилът му е ужасно остарял. Съгласна съм, че кориците трябва да имат "детското усещане", но и кориците, с които сме израснали го имат, пък не са старомодно изглеждащи.

Хари Потър и илюстрациите от комунизма.

Стилът на Зидаров ми харесва по принцип, но тези корици никак не ми се връзват с преживяването, което представлява поредицата. Ако някой реши да преиздаде “Повелителят на мухите”, Зидаров със сигурност ще е най-добрият избор за илюстрация на корицата. Но не и тук. За съжаление и аз се присъединявам към нехаресващите.

След илюстрациите на Джим Кей няма други, които да ми харесат. С цялото ми уважение към господин Зидаров, но не съм сигурна, че неговият доста характерен стил е подходящ за поредицата за Хари Потър.

Прочетете още защо точно Любен Зидаров беше избран за художник на кориците на следващата страница>>>