Консумацията на чесън традиционно се усилва през зимата като превенция срещу вируси и настинки. И в текущата ситуация хората повишават консумацията на чесън, надявайки се той да ги предпази. Световната здравна организация обаче беше категорична, че той е „здравословна храна, която притежава някои антимикробни свойства. Въпреки това няма данни от настоящата епидемия, че яденето на чесън защитава хората от новия коронавирус.“

Снимка: iStock

Чудодейната съставка в него, заради която той е смятан за лечебен, се наричан алицин. Той се получава при смачкването и нарушаването на целостта на скилидките чесън. Много интересен факт е, че първоначално той не съществува. В различни части на здравите скилидки чесън се съдържат две съвсем различни вещества - алиин (alliin) и ензимът алииназа (aliinase). Едва когато скилидките биват смачкани и се наруши целостта им, ензимът алииназа катализира формирането на алицин от наличния алиин.

Алицинът съдържа сяра, която всъщност придава отличителния вкус на чесъна. Алицинът обаче е нестабилен и затова бързо се превръща в други съдържащи сяра съединения, за които се смята, че придават на продукта лечебните му свойства.

Изследвания, публикувани в Journal of Microbiology и посветени на проучвания в посока дали чесънът има антибактериални свойства, отбелязват, че той се използва „в Иран и много страни като лекарство и естествена подправка.“ Заключенията в проучването казват още, че екстрактите от чесън имат антибактериални свойства, които обаче се нуждаят от допълнителни изследвания.

Снимка: iStock

Също като СЗО и БиБиСи алармираха, че чесънът е един от митовете за лечение на COVID-19:
„В много случаи тези лечебни продукти нямат отрицателно влияние сами по себе си, стига да не ви пречат да следвате медицинските съвети, основани на доказателства. Но в тях има голям потенциал.“

А The South China Morning Post разказа за случай на жена, която била приета в болница заради силно възпалено гърло, след като изяла килограм и половина суров чесън.

Изводът е, че можете да продължите да си хапвате чесън, но не с мисълта, че той е ваксината ви против COVID-19, а защото харесвате пикантния му вкус и след консумацията му хората със сигурност ще спазват прилична дистанция от вас.

  • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
  • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
  • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
  • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
  • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
  • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
  • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
  • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
  • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
  • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си