Консумацията на чесън традиционно се усилва през зимата като превенция срещу вируси и настинки. И в текущата ситуация хората повишават консумацията на чесън, надявайки се той да ги предпази. Световната здравна организация обаче беше категорична, че той е „здравословна храна, която притежава някои антимикробни свойства. Въпреки това няма данни от настоящата епидемия, че яденето на чесън защитава хората от новия коронавирус.“

Снимка: iStock

Чудодейната съставка в него, заради която той е смятан за лечебен, се наричан алицин. Той се получава при смачкването и нарушаването на целостта на скилидките чесън. Много интересен факт е, че първоначално той не съществува. В различни части на здравите скилидки чесън се съдържат две съвсем различни вещества - алиин (alliin) и ензимът алииназа (aliinase). Едва когато скилидките биват смачкани и се наруши целостта им, ензимът алииназа катализира формирането на алицин от наличния алиин.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Алицинът съдържа сяра, която всъщност придава отличителния вкус на чесъна. Алицинът обаче е нестабилен и затова бързо се превръща в други съдържащи сяра съединения, за които се смята, че придават на продукта лечебните му свойства.

Изследвания, публикувани в Journal of Microbiology и посветени на проучвания в посока дали чесънът има антибактериални свойства, отбелязват, че той се използва „в Иран и много страни като лекарство и естествена подправка.“ Заключенията в проучването казват още, че екстрактите от чесън имат антибактериални свойства, които обаче се нуждаят от допълнителни изследвания.

Снимка: iStock

Също като СЗО и БиБиСи алармираха, че чесънът е един от митовете за лечение на COVID-19:
„В много случаи тези лечебни продукти нямат отрицателно влияние сами по себе си, стига да не ви пречат да следвате медицинските съвети, основани на доказателства. Но в тях има голям потенциал.“

А The South China Morning Post разказа за случай на жена, която била приета в болница заради силно възпалено гърло, след като изяла килограм и половина суров чесън.

Изводът е, че можете да продължите да си хапвате чесън, но не с мисълта, че той е ваксината ви против COVID-19, а защото харесвате пикантния му вкус и след консумацията му хората със сигурност ще спазват прилична дистанция от вас.

  • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
  • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
  • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
  • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
  • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
  • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
  • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
  • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
  • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
  • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си