Лукът и чесънът са основни съставки в софритото - сос, който е основен елемент в пуерториканската кухня. Те могат да се окажат и рецептата за намаляване на риска от рак на гърдата при жените. 

Това сочат резултатите от ново проучване, проведено съвместно от Университета в Бъфало и Университета в Пуерто Рико. Това е първото проучване, което изследва връзката между консумацията на лук и чесън и рака на гърдата в Пуерто Рико.

"Установихме, че сред пуерториканските жени комбинираният прием на лук и чесън, както и софрито, е свързан с намален риск от рак на гърдата", заявява ръководителят на изследването Гаури Дезай, доктор по епидемиология в Университета в Бъфало.

Софрито
Снимка: iStock

Всъщност жените, които консумират софрито повече от веднъж дневно, имат 67% по-малък на риск от рак на гърдата в сравнение с жените, които никога не го ядат. Идеята за изследването произтича от предишни научни доказателства, показващи, че консумацията на лук и чесън може да има защитен ефект срещу рака.

В испанската кухня софрито се приготвя от чесън, лук, чушки и домати, запържени или задушени със зехтин. 

"Изследването с пуерториканските жени, които консумират много лук и чесън под формата на софрито, беше уникално", казва Дезай, като допълва, че общият прием на лук и чесън, а не само софрито, е свързан с риска от рак на гърдата.

Пуерто Рико е идеалното място за изследването, тъй като жените там консумират по-големи количества лук и чесън, отколкото в Европа и САЩ, което се дължи до голяма степен на популярността на софрито, отбелязва Дезай. Лукът и чесънът също се консумират редовно под формата на яхнии, както и в ястия с боб и ориз в пуерториканската кухня.

Изследването е проведено в периода между 2008 и 2014 г. и е обхванало 314 жени с рак на гърдата и 346 контролни лица.

Освен това Пуерто Рико има по-нисък процент на рак на гърдата в сравнение с континенталната част на САЩ, което прави важно изучаването на населението на островната страна, казва Дезай.

Снимка: iStock

Но защо учените решават да се фокусират върху тези две растения, широко използвани и в българската кухня?

"Лукът и чесънът са богати на флавоноли и органосулфазни съединения", казва Дезай. По-специално, чесънът съдържа съединения като S-алилцистеин, диалил сулфид и диалил дисулфид, докато лукът съдържа алк(ен)ил цистеин сулфоксиди.

"Тези съединения показват антикарциногенни свойства при хора, както и при експериментални проучвания върху животни", заявява Лина Му, доцент по епидемиология и здравопазване в Университета на Бъфало.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Nutrition and Cancer".