Близо 2 млн. бебета се раждат мъртвородени всяка година - или едно бебе на всеки 16 секунди. Резултатите са от първите по рода си съвместни оценки, публикувани от УНИЦЕФ, Световната здравна организация (СЗО), Световната банка и Департамента за населението на ООН за икономики и социални въпроси.

По-голямата част от мъртвородените бебета, или 84 процента, се случват в страни с ниски и по-ниски средни доходи, според новия доклад „Пренебрегната трагедия: глобалната тежест на мъртвородените”.

През 2019 г. 3 от 4 мъртвородени бебета са се родили в Субсахарска Африка или Южна Азия. Мъртвото раждане се дефинира в доклада като бебе, родено без признаци на живот след 28-ата гестационна седмица или по-късно – т.е. през първото тримесечие на бременността.

„Загубата на дете при раждането или по време на бременността е опустошителна трагедия за семейството, която често се преживява тихо, но твърде често по целия свят“, казва Хенриета Форе, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

Снимка: iStock

„На всеки 16 секунди някъде по света майка ще претърпи неизразимата трагедия на мъртвото раждането. Освен загубата на живот, психологическите и финансови разходи за жените, семействата и обществата са сериозни и дълготрайни. За много от тези майки това просто не е трябвало да се случва. Повечето случаи на мъртвородени бебе биха могли да бъдат предотвратени с висококачествен мониторинг, подходяща предродилна помощ и квалифициран акушер“, допълва Форе.

Докладът предупреждава, че COVID-19 пандемията може да влоши глобалния брой на мъртвородените бебета.

Спадът наполовина в здравните услуги поради пандемията, причинена от новия коронавирус, може да причини близо 200 000 допълнителни мъртвородени бебета за период от 12 месеца в 117 държави с ниски и средни доходи. Това съответства на увеличение на броя на мъртвородените бебета с 11,1%.

Според моделирането, направено за доклада от изследователи от училището за обществено здраве "Блумбърг" към университета "Джон Хопкинс", 13 държави могат да регистрират повече от 20 процента увеличение на мъртвородените бебета за периода от 12 месеца.

Повечето случаи на мъртвородени бебета се дължат на лошо качество на грижите по време на бременността и раждането. Липсата на инвестиции в антенатални и вътреродови услуги, както и за подпомагане на работната сила за медицински сестри и акушерки са ключови предизвикателства, се казва в доклада.

Над 40 процента от случаите на мъртвородени бебета възникват по време на самото раждане - загуба, която би могла да бъде избегната с достъп до обучени медицински служители при раждането и навременна спешна акушерска помощ. Около половината мъртвородени бебета в Субсахарска Африка и Централна и Южна Азия се случват по време на раждането, в сравнение с 6% в Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия.

Още преди COVID-19 пандемията да причини сериозни сътресения в здравното обслужаване, малко жени в страните с ниски и средни доходи са получавали своевременни и висококачествени грижи за предотвратяване на мъртвородени бебета.