В усложнената и извънредна обстановка, в която се намира страната ни, има една уязвима група от обществото, която търси отговори на въпроси, които са от важно значение за здравето и живота й – тази на бременните. Обезпокоени бъдещи майки сигнализираха bTV, че имат проблеми с провеждането на задължителните си прегледи и изследвания, както и с получаването на болничните. Разтревожени са и какво ще се случи, ако се заразят с коронавирус, дали той ще се предаде на новороденото. Ето най-важното, което бъдещите майки трябва да знаят, обобщено от Биляна Гавазова.

Бременните са по-податливи на заразяване с коронавирус, коментираха експертите в Оперативния щаб. На същото мнение е и проф. Иван Костов, който е изпълнителен директор на "Майчин дом".

Снимка: maichindom.com

Пред bTV той заявява, че бременните са имунокомпрометирани - т.е. тяхната имунна система е по-слаба и са по-податливи на заразявания. Обяснението защо това е така е много просто. Самата бременност е един имунологичен феномен, защото плодът, който е в утробата на майката носи генетичен материал от бащата. "Природата така е направила, че за да се износи тази бременност, имунната система на жената е толерантна към генетичния материал от страна на бащата, който се съдържа в плода. Точно заради това бременните трябва да се пазят много повече и да вземат всички предохранителни мерки. Моят призив е те да се пазят много повече, да избягват излишните разходки, срещите с хора", допълва проф. Костов.

В момента заповед на здравния министър ограничава силно женските консултации, но според специалиста за бременните има няколко прегледа, които са задължителни и без тях не може. Това са ранният биохимичен скрининг в 12 седмица, ако се наложи и късен такъв към 18 седмица, 20 седмица - фетална морфология. Съветът на проф. Иван Костов е тези бременни, които имат гинеколог, който проследява тяхната бременност, да се свържат с него. Тези, които нямат, спокойно могат да се обадят в най-близката акушеро-гинекологична болница или където разполагат с акушер-гинеколог, защото никой няма да откаже такъв задължителен преглед, който трябва да бъде направен.

  • Как трябва да действат бременните при съмнения за коронавирус?

"Ако бременна няма усложнения, но прояви симптоми на инфекция с коронавирус, тя първо трябва да уведоми своя общопрактикуващ лекар. Ако няма усложнения, свързани бременността, няма нужда да търси акушер-гинеколог, трябва първо да бъде потърсен личния лекар", обяснява Иван Костов.

  • Как се подхожда при майка, която е заразена с коронавирус по време на раждане?

Според проф. Костов и препоръките при инфектирана майка с коронавирус, се подхожда индивидуално. Това, което Световната здравна организация (СЗО) и Кралският колеж на Англия препоръчват, е да има индивидуален подход – ако има индикации за цезарово сечение, се прави цезарово, ако родилката е носител на COVID-19, но няма симптоми, може да се мисли и за нормално раждане, ако родилката на всяка цена иска да й бъде направено цезарово сечение – да, ще й бъде направено. 

  • Какво се прави в следната ситуация – майката е заразена с коронавирус, ражда здраво дете. Има ли изградена система как да се действа в този случай?

"По принцип има препоръки от Министерство на здравеопазването, както и болниците сами си изграждат свои системи. Например в „Майчин дом“ сме си направили наша система – точно в коя операционна да се правят цезаровите сечения, в коя зала, цялата система за предохранителни мерки за разпространение на инфекцията, включително имаме и уговорка с болница „Пирогов“ такива жени да ги превеждаме там, за да бъдат полагани необходимите грижи", отбеляза изпълнителният директор на "Майчин дом".

В усложнената обстановка в страната заради вируса все повече бременни у нас се тревожат и дали той се предава от майката на плода. Мнението на неонатолога проф. Боряна Слънчева е категорично – няма данни това да е така.

Снимка: maichindom.com

Случаите, от които може да се съди за това досега не са много и са предимно от Китай. Според неонатолога няма вертикално предаване, т.е. не може майката да е болна и да предаде на детето инфекцията от коронавируса. Естествено обаче за децата, чиито майки са заразени с COVID-19, се полагат грижи и се отделят от общия поток. При тях се правят две изследвания – до 30-я час е едното изследване за коронавирус, а другото е от осмия до десетия ден се прави, за да се потвърди отрицателната проба.

Доцент д-р Виолета Димитрова, която е началник клиника патология на бременността в „Майчин дом“, обяснява как бременните да си търсят правата относно 45-дневния болничен. 

Снимка: maichindom.com

"Не мисля, че има проблем бременната да се обади по телефона на своя акушер-гинеколог, който е следил цялата й бременност, да си уговорят среща и с уговорка болничният да бъде предварително подготвен и с минимален контакт с други пациентки, жената да си получи съответния документ", казва тя.

Доц. Димитрова подчертава, че тук става въпрос за случаи, в които лекарят познава пациентката си и няма как да бъде злоупотребено. Документът може да получи и съпругът на пациентката след предварителна уговорка. Доц. Димитрова смята, че като цяло бременните не би трябвало да получават отказ за т.нар. 45-дневен болничен преди раждането от следилия ги през цялото време специалист.

Ако има отказ от наблюдаващия акушер-гинеколог за издаване на този болничен, бременната трябва да се обърне към този, който плаща на акушер-гинеколозите да вършат тази работа. Заплащането за проследяване на бременността е от Националната здравноосигурителна каса по програма „Майчинство и детство“. В такива случаи пациентките могат да се обаждат и направо да търсят правата си в НЗОК.