Медицинската статистика сочи, че именно бременните жени, новородените и малките деца прекарват инфекции на дихателните пътища малко по-тежко. Все още не е много известно как евентуална инфекция с коронавирус (COVID-19) би се отразила на бременните. Какви са евентуалните рискове и какво могат да направят всички жени, които очакват дете? 

"В момента Китай отрича вертикалното предаване - тоест, че може вирусът да мине през плацентата, но коронавирусът е братовчед на САРС-вирусите. При тях преждевременното раждане в седмия месец е по-често, изтичането на околоплодните води е предварително", отбелязва д-р Георги Стаменов. "Това, което Китай отчете, е, че опасността от преждевременно раждане е по-голяма", допълва той.

"Бременната жена не е болен човек, но бременността е леко имунодефицитно състояние, така че бременните трябва да спазват много строги мерки за предпазване - да избягват градския транспорт, там, където има много хора, да носят маски", категоричен е лекарят.

"Първите три месеца на бременността бебето се формира. При една зараза ние не знаем как ще се отрази това на органите. Но е факт, че бебетата на всички жени, които са родили, заразени с коронавирус, нямат малоформации или някакви дефекти", обяснява д-р Стаменов.

Това са новите реалности и трябва да се грижим за бременните и новородените, допълва той.

Целия разговор с него чуйте във видеото. Научете повече по темата от сайта btvnovinite.bg: