На 8 ноември църквата отбелязва Архангеловден, наричан още Рангеловден, Хрангелувден и Св. Рангел. Празнуват всички, които носят имената Ангел, Михаил, Рада, Рая, Пламен, Огнян, Милена, Гаврил, Искра и производни!

Според народното вярване архангел Михаил е един от шестимата юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на умиращия човек, затова го наричат душевадник или вадидушник. За да не се страхуват хората от него, преди това той им подава ябълка.

Архангел Михаил е архистратег и предводител на ангелското войнство. Той има първостепенно значение в християнството, независимо че е уважаван и почитан и в други религии. Дали е с огнен меч, копие или със скиптър в десницата, свети Михаил е защитникът от злото и тъмните сили. Той винаги стои под престола на Господ. На иконите се изобразява с копие в ръка, тъпчещ с крака дявола. Понякога държи везни, които ще отсъдят доброто и злото, праведността и греха.

НА ТРАПЕЗАТА

На много места за почит на светеца се прави обреден хляб, който се нарича Рангелов ляп, Рангелово блюдо или параклис. Когато дойде време за вечеря, хлябът се взема от най-възрастния човек в семейството, който го чупи на кръст, полива го с вино и изрича молитва. В църквата след службата се раздава жито за здраве. Купичката трябва да се поеме с две ръце и се благодари с думите "Колкото зърна, толкова купи здраве!".

ГОЛЯМОТО ЧУДО

Архангеловден е последният от големите есенни празници. Той поставя началото на период, в който хората се вглеждат в себе си, подреждат ценностите си и се подготвят за голямото коледно чудо – раждането на Христос. Този ден е празник за всички ангели и серафими. Ангелите са пазители на човешкия род, а при раждането си всеки човек получава свой ангел хранител.

Честит празник на всички именици, както и на ангелите - в нас, до нас, над нас!