На електронната ни поща пристигна запитване от кърмеща майка с въпрос: "Ако майката е заразена с коронавирус, може ли да продължи да кърми своето бебе?".

Опитахме се да съберем информация от достоверни източници, за да сме полезни. Започваме с препоръките на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC): 

 • Предаване на COVID-19 чрез кърмата

Смята се, че разпространението от човек на човек на COVID-19 става главно по въздушно-капков път - когато заразеният кашля или киха, подобно на разпространението на грип. В ограничени проучвания върху жени с COVID-19,  друга коронавирусна инфекция и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV), вирусът не е открит в кърмата. Въпреки това не се знае категорично дали майките с COVID-19 могат да предават вируса чрез кърмата.

 • Насоки за кърмене при други инфекциозни заболявания

Кърмата осигурява защита срещу много заболявания. Има редки изключения, когато кърменето или храненето с кърма не се препоръчват. CDC няма конкретни указания за кърмене по време на инфекция с подобни вируси като SARS-CoV или Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV). Близкоизточният респираторен синдром (MERS) е вирусно респираторно заболяване, причинено от нов коронавирус (MERS-CoV), изолиран за първи път в Саудитска Арабия през 2012 г. Коронавирусите са голямо семейство вируси, които предизвикват заболявания, вариращи от обикновена настинка до тежък остър респираторен синдром (SARS). Типичните симптоми на MERS включват висока температура, кашлица и затруднено дишане. Към тези симптоми често може да се прибави и пневмония, но не е задължително. Възможни са и стомашно-чревни неразположения, включително диария. Научете повече за него от сайта на Националния център по заразни и паразитни болести

CDC препоръчва майката с грип да продължи да кърми бебето си, като в същото време предприема предпазни мерки, за да избегне разпространението на вируса. Към настоящия момент към COVID-19 се подхожда както към всеки друг вирус и кърменето не се ограничава.

 • Ръководство за кърмене за майки с потвърден COVID-19 или в процес на изследване за COVID-19

Кърмата е най-добрият източник на хранителни вещества за повечето бебета. За COVID-19 обаче не се знае много. Дали и как да започнете или продължите кърменето, трябва да се определите вие заедно със семейството и личния лекар.

Майка с потвърден COVID-19 трябва да предприеме всички възможни предпазни мерки, за да избегне разпространението на вируса. Това включва: измиване на ръцете преди да докосне бебето и носене на маска за лице, докато бебето се храни. Ако се цеди кърма с ръчна или електрическа помпа, отново трябва добре да измият ръцете преди и след всяка употреба на помпата, както и старателно да се почиства и измива самата помпа според указанията.

Междувременно доброволци събират и превеждат актуална научна информация за всичко, свързано с коронавируса. Отговори по темата за бременните и не само може да намерите на covidresource-bg.org -проектът използва единствено научни източници с доказана достоверност. Всички материали са преведени на български език от професионални преводачи, които работят по тази инициатива доброволно и безвъзмездно.

В същото време училища за родители, както и консултанти по кърмене продължават работата си онлайн. Ако имате въпроси и притеснения, потърсете подходящите за вас специалисти. На този линк можете да откриете част от планувани вече онлайн лекции за месец март.

 • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
 • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
 • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
 • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
 • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
 • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
 • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
 • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
 • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
 • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си