Смъртта е една от най-тежките теми. Дори възрастните избягват да говорят за това, а още по-смущаващо е, когато децата зададат въпрос, свързан с неизбежния край на всяко живо същество. По тази причина шведската писателка Пернила Сталфелт е създала детска книжка, в която с хумор и приятни илюстрации разказва какво се случва, когато човек умре.

Снимка: bTV

В онлайн интервю за bTV писателката разказа как е открила, че много деца осъзнават съществуването на смъртта, но не могат да я разберат напълно, защото родителите и учителите им отказват да отговарят на въпросите им, за да ги предпазят от негативните емоции. Това според нея е грешка, защото още на около 5-годишна възраст децата започват да разбират, че хората и животните умират и искат да знаят повече.

Снимка: bTV

Смъртта в никакъв случай не трябва да е тема табу и малките трябва да знаят, че тя е нещо естествено и е част от живота. Книжката на Пернила Сталфелт би могла да помогне на родителите да проведат дискусия с децата си.

Снимка: bTV

Самата писателка призна, че като малка не е била допусната от родителите си на погребенията на баба си и дядо си. Това я е натъжило още повече, защото се е почувствала изключена от ритуала и не е могла да се прости както трябва с тях.

Пернила сама е илюстрирала книжката си и надеждата ѝ е, че ще успее не само да помогне на децата да разбират смъртта по-добре, но и да ги насърчи сами да пишат и рисуват.

Още за любопитната и полезна книжка може да видите във видеото.