Един известен цитат от писмо на Бенджамин Франклин гласи, че нищо на този свят не е сигурно, освен смъртта и данъците. И макар смъртта да е съпътствала хората от зората на времето, макар всеки от нас да се е сблъсквал или със сигурност да му предстои да се сблъска с нея, макар всички ние да осъзнаваме, че няма как рано или късно да се не срещнем с нея, смъртта остава забранена тема за много възрастни и нещо непознато за децата.

“Предпазването” на малките от идеята за смъртта е грешка, която много родители допускат, защото просто сами не знаят как да говорят за неизбежния край на всеки живот. За щастие смъртта не е табу за някои автори на детска литература и те са я направили важна част от книгите си.

Днес е денят на детската книга, затова сме подбрали няколко детски романа, в които става дума за смъртта и които ще помогнат на децата да възприемат по-лесно идеята за собствената си смъртност и предстоящата смърт на близките си:

“Хари Потър” от Джоан Роулинг

Няма начин да не сте чували за романите на Джоан Роулинг, от които вече са продадени повече от половин милиард копия. “Хари Потър” често е сочен за най-продаваната и четена книга след Библията. Това, което може би не знаете е, че осъзнаването и приемането на смъртта е една от основните идеи на поредицата.

Джоан Роулинг се е постарала да обхване смъртта, както и любовта (двете неща са взаимосвързани в нейното творчество дори извън света на магьосниците) във всички възможни форми. Още първата глава започва със смъртта на родителите на Хари, а след това той трябва да приеме смъртта на свои близки и приятели, докато накрая не се изправи срещу своята собствена смърт. Това пътешествие може да се види дори в заглавията на романите - първият се нарича “Философският камък” и става дума за магия, с която се създава еликсир за безсмъртие (накрая собственикът на камъка го унищожава и приема да е смъртен), а последната е “Даровете на смъртта”, в която става дума за три магически предмета, които те превръщат в Господар на смъртта (накрая Хари разбира, че може да стане Господар на смъртта само ако я приеме за неизбежна и спре да се бори срещу нея).

“Братята с лъвски сърца” от Астрид Линдгрен

Общото между съвременната Джоан Роулинг и легендата Астрид Линдгрен е, че и двете не подценяват децата и не се страхуват да говорят в книгите си по трудни теми като смъртта. Смъртта всъщност присъства редовно в романите на Линдгрен, но никъде не е толкова важна, колкото в “Братята с лъвски сърца”.

Книгата разказва за двама братя, които умират още в първата глава, но след това се срещат отново в един вълшебен свят след смъртта. Там те получават втори шанс да са заедно и изживяват куп приключения, докато накрая не са смъртно ранени и умират отново, но този път с надеждата, че ако е имало един свят след първата им смърт, ще има още един след втората.

“Мост към Терабития” от Катрин Патерсън

В тази книга основната идея не е приемането на собствената смъртност, а на смъртта на близките. Разказва се за две деца, които живеят в свой измислен свят, докато реалността не ги връхлита. Едното от децата загива и другото трябва да приеме смъртта му.

Книгата е забележителна с това, че докато всички останали подобни произведения карат децата да не скърбят, в тази книга скръбта се насърчава, защото както е нормално хората да умират, така е нормално и живите да страдат за тях, а в сълзите им няма нищо срамно.

“Часът на чудовището” от Патрик Нес

Освен че е с илюстрации на невероятния Джим Кей, “Часът на чудовището” има още нещо общо с “Хари Потър” - в книгата става дума за дете, което трябва да приеме неизбежността на смъртта. В случая неизбежната смърт на майка си, която е болна от рак.

Във въображението си детето започва да вижда смъртта като страховито чудовище, което обикаля наоколо, но в крайна сметка се научава да приема както чудовището, така и загубата на майка си.

“Паяжината на Шарлот” от Елвин Брукс Уайт

Това е една от най-известните детски книги за смъртта. В нея става дума за прасе, което осъзнава, че ще бъде убито на Коледа и изпада в ужас за живота си. За да му помогне, женският паяк Шарлот започва да плете паяжините си така, че да оставя съобщения до собствениците на прасето, които решават, че то има свръхестествени сили и го оставят живо.

В края на краищата се оказва, че паякът е прекарал целия си съвсем кратък живот в опити да помогне на прасето и умира, но прасето осъзнава, че дори след това Шарлот продължава да е жива чрез потомството си.

За най-малките: “Сестра ми Мая от небето” от Бояна Петкова

Това родно предложение по темата е най-подходящо за тези семейства, които са загубили дете още докато е било бебе. В такива случаи е трудно за останалите им деца, които са очаквали да имат братче или сестриче, да разберат защо то така и не идва.

Създателите на книгата се обявяват против културата на мълчание за смъртта и скръбта, която поражда страхове и несигурност. Илюстрациите са на Весела Кучева. В момента авторите събират дарения за допълнителен тираж.

Със сигурност някои родители ще намерят за неподходящо да четат книги с подобни теми на децата си, но и за тях този списък ще е полезен. Ако смятате, че темата за смъртта и скръбта са табу, може би вие самите трябва да прочетете тези книги, любими на поколения деца.