По данни на „Гардиън“ през 2002 г. годишната консумация на месо в България е била 69,4 кг на човек. Всяка година тази цифра расте.

Проучване на „Галъп“ от 2018 г. пък индикира, че само в САЩ хората, които не приемат месо на дневна база, се е увеличил с около 15%.

80% от обезлесяването на Амазонската екваториална гора се дължи от месната индустрия.

Марко Спрингман, учен от програмата Oxford Martin School’s Future of Food, създава алгоритъм, с който изчислява как би изглеждал светът, ако до 2050 година цялото човечество премине към вегетарианство. Резултатите показват, че този начин на хранене ще спаси живота на 8 милиона души и ще намали вредните емисии, свързани с производството на месо с 63%. Ако всички хора станат вегани, процентът ще се увеличи до 70%.

1. Бобовите култури са много добри заместители на месото. Фасулът, грахът, лещата, нахутът и традиционният български боб съдържат голямо количество висококачествен протеин, който лесно се асимилира от организма.

Те действат много добре за поддържане на кръвната захар и кръвното налягане в норма, за понижаване на холестерола и подобряване на чревното здраве.

2. Патладжан - той често се използва във вегетариански и веганските режими като заместител на месо. Освен протеини, фибри и мазнини, патладжанът съдържа флавоноиди, които контролират нивото на холестерола и регулират кръвното налягане.

3. Семената от чиа – суперхрана без глутен. Думата на маите за сила е „чиа“. Чиата е страхотен източник на протеини, калций, желязо, фибри, омега 3 и т.н.

4. Авокадо - изключително богато на фибри и протеини, авокадото регулира нивото на холестерола и подобрява храносмилането.

5. Гъбите са вкусен източник на протеини, с ниско съдържание на калории, мазнини и холестерол. Те се използват и за медицински цели в така наречената фунготерапия.

6. Броколи - извън бобовите култури, това е зеленчукът с най-високо съдържание на протеини. Освен това съдържа фибри и витамин К и С.

7. Тофу - освен, че е източник на протеини, тофуто съдържа желязо, калций, магнезий и т.н

8. Яйцата са добър източник на протеини, но с тях не трябва да се прекалява, защото съдържат холестерол и други липиди.

9. Млечни продукти - Натуралните млечни продукти са сериозен източник на белтъчини, калций, пробиотици и витамин B12. Освен това повишават настроението и самочуствието. Изследвания показват, че тялото възприема по-добре витамин B12 от млечните продукти отколкото от месото, рибата или яйцата.

10. Киноа, наричана още „майка на житата“, също е една от най-добрите източници на протеини.

11. Елдата е източник на висококачествени протеини, които се разграждат лесно. Освен това не съдържа глутен. Тя е и с богато съдържание на желязо.

12. Сайтан - приготвя се от пшеничен глутен, съдържа протеини колкото телешкото и пилешкото месо и е почти без мазнини

13. Рибата и морските продукти са източник на протеини, витамин B12, A и D, калций и омега 3.

14. Ядките - само четвърт купичка от бадеми съдържа 8 грама протеин – повече от яйцата. Тиквеното семе повишава имунитета, подобрява съня, премахва бъбречните камъни и вдига настроението. Освен това съдържа протеин, желязо, калий, фосфор, магнезий и цинк.

Източници: 

The Guardian

University of Oxford