.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Замяната на червено месо с риба намалява със 17% риска от преждевременна смърт

Евгений Милов | преди 10 седмици
червено месо
Снимка: iStock
Човек може да добави години към живота си, само като намали консумацията на червено месо

Замяната на дори само една порция червено месо дневно - например със стек с рибно филе, намалява риска от преждевременна смърт със 17%. Замяната на червеното месо с ядки намалява риска от преждевременна смърт на човека през следващите осем години с 19%.

Изборът на пълнозърнестите храни пред червеното месо намалява риска с 12%. Предпочитането на зеленчуци намалява риска с 10%, на яйцата съответно с 8%, а на бобовите растения - с 6%.

Всички тези данни идват да подскажат, че човек може да добави години към живота си, само като намали консумацията на червено месо. Това показват резултатите от голямо проучване, проведено от изследователски екип на Харвардския университет.

червено месо
Снимка: iStock

Така замяната само на една порция червено месо на ден - като пържола или порция спагети болонезе с рибно филе - намалява риска от смърт през следващите осем години с 17%.

Замяната на две парченца бекон, една наденичка или сандвич с шунка с риба намалява ранната смъртност с 25%, с пиле до 17% и със зеленчуци - с 18%.

Червеното месо увеличава риска от рак на дебелото черво за женитеЖените могат да намалят риска, като ограничат консумацията

Мащабното проучване е обхванало повече от 81 000 души в САЩ, чиито хранителните навици са били проследени в продължение на осем години, като след това са били наблюдавани още осем години, за да се види как промяната се отразява на тяхното здраве.

Резултатите показват, че хората, които са увеличили приема на червено месо и преработено месо най-малко с половин порция на ден през осемте години, са имали 10% по-висок риск от ранна смърт в следващия 8-годишен период.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "British Medical Journal".

Убива ли ни червеното месо?Колко по-дълго ще живеем, ако спрем да ядем месо
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?