Ако обичате месото, трябва да имате предвид редица научни изследвания, които свързват консумацията с повишен рикс от рак и смъртност.
Мащабно научно изследване на "Mayo Clinic" в Аризона установява, че месото не само е предпоставка за рак, но повишава нивата на смъртност поради всякаква причина. Изследователите са анализирали данните от шест големи изследвания, които са обхванали 150 млн. души за различен период - от 5 до 28 години.
"Данните потвърждават това, което знаем отдавна - хранителният режим има огромен потенциал да навреди или да излекува човек", заявява Брукшил Лорън от "New York Institute of Technology College of Osteopathic Medicine".
Хранителният режим с червено месо, включително говеждо, свинско, агнешко и дивечово, или преработени меса като хот-дог, колбаси и шунка - повишава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания или рак, както и здравословни проблеми като диабет и повишено кръвно налягане. Преработените меса са особено вредни, установява изследването.
Доказателствата показват, че увеличеният прием на червено месо, особено преработено червено месо, е свързан с повишена смъртност поради всякаква причина. Ако си мислите, че малко месо от време на време не е толкова лошо, изследването установява, че най-високото нарастване на смъртността е настъпило при най-малките увеличения на приема на червено месо.
Вегетарианската диета без месо се отразява положително на редица здравословни параметри, включително подобряване на сърдечно-съдовите заболявания, понижен индекс на телесна маса, понижен риск от диабет и понижаване на кръвното налягане.
Вегетарианската диета в дългосрочен план има най-големи ползи. Вегетарианците от поне 17 години повишават продължителността на живота си с 3,6 години, в сравнение с вегетарианците за по-кратък период, при които ползите са по-малки. Само вие може да решите искате ли тези 3,6 години време на планетата Земя.
Пълните резултати от научното изследване "Is Meat Killing Us?" са публикувани в списание "Journal of the American Osteopathic Association".