Лято, слънце, плаж, море… Звучи повече от страхотно, нали? Е, колкото и да не ни се иска, и най-прекрасната лятна ваканция има своя край - и е време да се погрижим за “слънчевите” щети. Времето, прекарано на плажа, ни оставя невероятни спомени, но също така превръща косата в сух, изтощен и заплетен вариант на себе си. Как да преобразим косата си, за да бъде отново блестяща и жизнена?

Отрежете изтощените връхчета

Ако косата ви е изтощена, посещението до фризьорския салон е най-добрият начин да я съживите. Факт е, че косата ни расте по-бързо през лятото и може би не искате да се разделите с летните си дължини. Отнемането на връхчетата обаче ще премахне накъсаните и изтощени краища.

Снимка: iStock

Време е за дълбока хидратация

След времето, прекарано под жаркото слънце, морския бриз и солена морска вода, всичко, за което косата ни жадува е дълбока хидратация. Например, смачкайте едно зряло авокадо заедно с жълтъка на едно яйце и нанесете по дължините на косата си. Авокадото е пълно с витамини, минерали и есенциални мастни киселини, които ще възстановят влагата в косата и скалпа ви и ще я подхранят в дълбочина. Оставете я да действа 20 минути и отмийте с хидратиращ шампоан.

Снимка: iStock

Стойте далеч от пресите за изправяне/къдрене

Е, поне за две седмици дайте почивка на косата си от прекомерното нагряване, за да може да възстанови своя баланс. Има много прически, които можете да си правите без нагряващи уреди и чрез които косата ви ще изглежда невероятно. Просто експериментирайте!

Масажирайте скалпа си

Изтощеният и дехидратиран скалп ще направи така, че косата ви да расте по-слаба и чуплива. Ако масажираме скалпа си всеки ден за около 5 минути ще увеличим притока на кръв в тази област, което ще се отрази чудесно върху косата ни. Добавете малко кокосово масло върху пръстите си и това ще се превърне в един изключително ефективен ритуал за блестяща от здраве коса.

Вижте още съвети за възстановяване на косата след лятната ваканция във Frida.bg

  • Велико Търново – котки в саксия, Царевец и 25 градуса през ноември
  • Макар и с 8 години закъснение защитена зона „Камчия“ е факт
  • Открихме къде се крие „тайната“ за пенсиите в България
  • Лятната ваканция на звездите
  • Забравете за Фейсбук и Инстаграм, докато сте на почивка. Ето защо
  • Пет нови защитени територии в България – сред тях са „Бабу́” и „Река Белица”
  • Животът им е във вашите ръце – как да предпазите домашните си любимци от летните жеги
  • Яхта под наем в България – какви са цените?
  • ТОП 10 на най-търсените места за каравани този сезон
  • Фото пътеводител за крепостите и античните градове в България