Не знаем за вас, но тази рецепта ни връща в детството, когато опакованите сладкиши в магазините бяха рядкост, а домашното производство на сладки беше на особена почит.

Ако ви предложат сладкиш „Букли“ или „Буклите на Шилер“, не отказвайте, защото не знаете какво е. Това са другите не толкова разпространени наименования на меките фунийки с пухкав крем, които се разтапят нежно в устата.

Днес ви предлагаме изпробвана рецепта за тези класически сладки.

Съставки

  • 1 пакетче Ванилия
  • 1 ч.л. Сода за хляб
  • 1 ч.ч. Кисело мляко
  • 1 ч.ч. Захар
  • 2 бр. Яйца
  • 1/2 ч.ч. Олио
  • 150 г Краве масло
  • 300 г Захар
  • 4 бр. Жълтъци
  • 1 пакетче Ванилия
  • 1 литър Прясно мляко
  • 90 г Бяло брашно

Начин на приготвяне

  • 1. Кремът трябва да престои в хладилника и добре да се охлади, затова е препоръчително да започнете с него. Сложете прясното мляко в тенджера на котлона да заври леко. В купа сложете жълтъците и половината от захарта. Разбийте с миксер, докато се сгъстят и побелеят. Добавете брашното и разбъркайте.
  • 2. Добавете затопленото прясно мляко към жълтъчната смес, но на тънка струйка. Изсипете новата смес в тенджерата и бъркайте постоянно на умерен огън, докато започне да се сгъстява. Бъркайте още около 2 минути.
  • 3. Оставете крема да изстине напълно, като разбърквате от време на време, за да не хване коричка. 
  • 4. Маслото, което трябва да е меко, се разбърква с останалите 150 г от захарта до получаване на пухкава консистенция. След като крема се охлади, смесете го с маслото и захарта, добавете ванилията. Разбъркайте хубаво и оставете в хладилника да се охлажда за 4 часа, като покриете със стреч фолио или капак.
  • 5. От продуктите за тестото се омесва меко тесто, което не трябва да лепне. Разделете го на две, за да ви е по-лесно. Двете части се разточват с дебелина около 0,3-0,5 см и се нарязват на тънки ивици около 1 см. Ивиците се навиват върху намаслени фунийки и се нареждат върху тава с хартия за печене. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна до златисто. Наблюдавайте ги, защото се изпичат много бързо. не ги препичайте много, защото няма да омекнат добре, когато сложите крема. 
  • 6. Това, което остава да направите, е да махнете фунийките от формичките (в магазинната мрежа продават специални конусовидни формички, а мама и баба си ги правеха от капачки за буркани) и да оставите да се охладят. Напълнете всяка фунийка с крем. Най-лесно това става с шприц или найлонов плик, на който да пробиете дупка отдолу. Опция е и да сложите натрошени орехи отгоре. Ние обаче не харесваме и затова не сме сложили.
  • 7. Преди консумация оставете фунийките да престоят поне две денонощия, за да може фунийките да дръпнат от крема и да станат меки и приятни.