Тези мини кифлички са особено хрупкави и ароматни. Тайната им съставка е маслото. Като пълнеж за кифличките и добавено за обилно намазване отгоре, то прави тестото много вкусно.


С едно тесто може да приготвите няколко варианта - с пълнеж от масло, със сирене или с любимото си сладко.

Съставки

  • 1/2 с.л. Оцет
  • 400 г Брашно
  • 2 с.л. Краве масло
  • 1 с.л. Олио
  • 1/2 ч.л. Захар
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 1 ч.л. Сода за хляб
  • 20 г Суха мая
  • 100 мл Прясно мляко
  • 100 г Кисело мляко
  • 2 бр. Яйца

Начин на приготвяне

  • 1. Пресейте брашното, за да вкарате доъпнително въздух в него. Офомете на кладенче.
  • 2. Чукнете яйцата, който предварително сте оставили на стайна температура. Добавете и олиото.
  • 3. Смесете киселото мляко със содата и оцета и оставете да шупне. В друга купа смесете леко затопленото прясно мляко с маята.
  • 4. Сипете първо сместа с киселото мляко, след което и тази с прясното. Замесете меко тесто. Оставете да втаса около час.
  • 5. Тестото разделете на толкова топки, колкото различни вкусове искате да направите. Разточете на кръг, който след това нарежете на триъгълници (като за пица). В широкия край сложете пълнежа - масло, сирене или сладко. Навийте към тънкия край на парчето и подпъхнете краищата отдолу.
  • 6. Намажете кифличките с масло. Сложете да се пекат в предварителноз агрята фурна на 180 градуса. По средата на печенето облейте с кифличките с разтопеното масло от дънотона тавичката.
  • 7. Печете 15-20 минути.