Тези мини кифлички са особено хрупкави и ароматни. Тайната им съставка е маслото. Като пълнеж за кифличките и добавено за обилно намазване отгоре, то прави тестото много вкусно.
С едно тесто може да приготвите няколко варианта - с пълнеж от масло, със сирене или с любимото си сладко.
Съставки
- 1/2 с.л. оцет
- 400 г брашно
- 2 с.л. краве масло
- 1 с.л. олио
- 1/2 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. сода за хляб
- 20 г суха мая
- 100 мл прясно мляко
- 100 г кисело мляко
- 2 бр. яйца
Начин на приготвяне
- 1. Пресейте брашното, за да вкарате допънително въздух в него. Оформете на кладенче.
- 2. Чукнете яйцата, който предварително сте оставили на стайна температура. Добавете и олиото.
- 3. Смесете киселото мляко със содата и оцета и оставете да шупне. В друга купа смесете леко затопленото прясно мляко с маята.
- 4. Сипете първо сместа с киселото мляко, след което и тази с прясното. Замесете меко тесто. Оставете да втаса около час.
- 5. Тестото разделете на толкова топки, колкото различни вкусове искате да направите. Разточете на кръг, който след това нарежете на триъгълници (като за пица). В широкия край сложете пълнежа - масло, сирене или сладко. Навийте към тънкия край на парчето и подпъхнете краищата отдолу.
- 6. Намажете кифличките с масло. Сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса. По средата на печенето облейте с кифличките с разтопеното масло от дъното на тавичката.
- 7. Печете 15-20 минути.
Вижте и какви вкусотии може да хапнете в Истанбул