Сиренето е много полезно през зимата, но не бива да се консумира ежедневно, съветва диетологът Андрей Бобровски.

Много хора отделят важно място на сиренето в менюто си. Този млечен продукт обаче не е подходящ за ежедневна консумация, предупреждава Бобровски, който е кандидат на медицинските науки и доцент в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет.

В "необмислени количества" сиренето може да доведе до развитие на атеросклероза, хипертония и други сърдечносъдови заболявания, както и до уролитиаза, обяснява той.

"Сиренето не е продукт за ежедневна консумация, тъй като е доста калорично, а освен това съдържа лош холестерол", казва лекарят, цитиран от БГНЕС.

Много видове сирене съдържат много сол, която също представлява заплаха за организма, добавя той. Ако човек не е готов да изключи този продукт от ежедневната си диета, трябва да ограничи консумацията му до определени граници.

"Горната граница на консумацията на сирене без вреда за здравето е до 100-150 грама на ден", уточнява Бобровски.

В умерени количества сиренето е здравословно, тъй като съдържащите се в него протеини са "градивен материал" за организма и укрепват имунната система, продължава лекарят.

"Сиренето е млечен продукт, богат на пълноценни протеини, аминокиселини и с висока степен на усвояемост на тези протеини. Благодарение на добрите протеини сиренето поддържа имунитета, насърчава доброто функциониране на целия организъм, защото протеините са "тухлите", строителният материал, от който е изградено тялото ни", напомня той.

"Сиренето е източник на витамини от група В, особено на В12. А това е един вид предшественик на хормона на удоволствието, хормона на радостта - серотонин. През зимата, когато нощта е дълга, а светлата част на денонощието - през януари и февруари е къса - витамин В12 нормализира ритъма на съня и действа превантивно срещу депресията, която се свързва с липсата на слънчева светлина", казва Бобровски.