Фондю се нарича националното ястие на Швейцария. Представлява разтопени различни видове сирена, в които се потопява парче хляб. Името на ястието, което с лекота преминава швейцарските граници и става широко разпространено и във Франция, и Италия, произлиза от френския глагол fondre със значение разтапям.
Но за да го опитате, не е нужно да ходите нито до Швейцария, нито до Франция. Може да си го приготвите вкъщи и да усетите на какво се наслаждава небцето на жителите на Алпите.
Необходими продукти:
200 г сирене грюер
200 г сирене ементал
2 с. л царевично брашно
½ ч. ч. бяло вино
2 с. л. заквасена сметана
¼ лимон
черен пипер, индийско орехче
2 скилидки чесън
по желание 20 мл коняк или черешова ракия
хляб
Основната част на уредът за фондю наподобява тенджера или купа, под която гори спиртниче. Именно на неговата температура се разтопяват сирената. В комплекта има още дълги двуроги вилици, на които се забучват парчетата хляб и купички, в които може да сипете различни подправки или да използвате за хлебните хапки.
Разрежете скилидката чесън на две по дължина. Намажете купата по дъното и стените с нея.
Настържете сирената на едро или ги нарежете на кубчета. Поставете в купа. Добавете брашното, сметаната и подправките. Объркайте добре, докато полепнат всички подправки. Отделно загрейте бялото вино и сока от лимона. Сипете сиренето вътре и дръжте на котлона, докато се разтопи и стане на каша.
Ако искате да добавите още алкохол – коняк или ракия, това е моментът.
Хлябът се нарязва на хапки. По желание може да се препече. Хапките се поставят в купичката, набождат се на дългите вилици и се потопяват в сиренето. Преди да поднесете към устата, навийте няколко пъти, защото горещото сирене се точи на конци.