Фондю се нарича националното ястие на Швейцария. Представлява разтопени различни видове сирена, в които се потопява парче хляб. Името на ястието, което с лекота преминава швейцарските граници и става широко разпространено и във Франция, и Италия, произлиза от френския глагол fondre със значение разтапям. 

Но за да го опитате, не е нужно да ходите нито до Швейцария, нито до Франция. Може да си го приготвите вкъщи и да усетите на какво се наслаждава небцето на жителите на Алпите.

Необходими продукти:

200 г сирене грюер
200 г сирене ементал
2 с. л царевично брашно
½ ч. ч. бяло вино
2 с. л. заквасена сметана
¼ лимон
черен пипер, индийско орехче
2 скилидки чесън
по желание 20 мл коняк или черешова ракия
хляб

Снимка: Росица Николова, LadyZone.bg

Основната част на уредът за фондю наподобява тенджера или купа, под която гори спиртниче. Именно на неговата температура се разтопяват сирената. В комплекта има още дълги двуроги вилици, на които се забучват парчетата хляб и купички, в които може да сипете различни подправки или да използвате за хлебните хапки.

Разрежете скилидката чесън на две по дължина. Намажете купата по дъното и стените с нея.

Настържете сирената на едро или ги нарежете на кубчета. Поставете в купа. Добавете брашното, сметаната и подправките. Объркайте добре, докато полепнат всички подправки. Отделно загрейте бялото вино и сока от лимона. Сипете сиренето вътре и дръжте на котлона, докато се разтопи и стане на каша. 

Снимка: Росица Николова, LadyZone.bg


Ако искате да добавите още алкохол – коняк или ракия, това е моментът.

Сместа се сипва в купата на уреда за фондю и посредством спиртничето (може да се постави и чаена свещ) се поддържа топло. Снимка: Росица Николова, LadyZone.bg


Хлябът се нарязва на хапки. По желание може да се препече. Хапките се поставят в купичката, набождат се на дългите вилици и се потопяват в сиренето. Преди да поднесете към устата, навийте няколко пъти, защото горещото сирене се точи на конци.