Неочакваният успех, който постигна минисериалът “Чернобил“ рефлектира пряко върху туристическия интерес към Украйна и в частност към призрачните и изоставени Припят и Чернобил.


Едва ли е нужно да припомняме, но все пак – сериалът пресъздава най-тежката ядрена авария, която човечеството е преживявало – инцидентът в чернобилската атомна централа в нощта на 26 април 1986 г.

Туристическите агенции отчитат 40% ръст на туристите, които искат да видят централата и изоставения Припят, който се намира само на 3 километра от нея. Увеличението на туристическия поток за май месец тази година е с 30 на сто в сравнение със същия период на 2018 година. Резервациите за юни, юли и август са скочили с 40%, след като HBO пуска сериала.

Туристическите обиколки включват повечето от изобразените във филма места, включително и бункерът, в който управниците вземат важното първоначално решение да не евакуират хората.
Туристите се извозват с автобуси от Киев към „мъртвата зона“, където могат да видят паметници на жертвите и да обядват в единствения ресторант в Чернобил. След това те биват заведени да видят IV реактор на централата, който през 2016 година бива покрит в голям метален купол с височина 108 метра. Дневният тур приключва с разходка в Припят.

Туристическите агенции съобщават, че дневният тур с гид на английски език излизат 100 долара на човек. Вижте още във видеото.