Фрикасе (от френски Fricassée) означава месо, нарязано на парчета и пуснато в сос. Приготвя се с най-често с птиче месо - от кокошка, пиле, фазан, гълъб, но фрикасето с риба, агнешко или телешко също е много вкусно. 


Сосът е светъл на цвят и се прави на основата на масло, жълтъци и мляко (сметана). най-вкусно се получава, когато се разреди с бульон от месото. Но ако не сте го запазили или сте го използвали за друго ястие, може просто да добавите вода. Пилешкот фрикасе се овкусява със сол, черен пипер и лимонов сок. 


Рецептата е особено подходяща, когато не разполагате с много време за готвене. Тя е от бързите рецепти, които всички обичаме, защото не отделяме дълго време край печката, но за сметка на това имаме безракйно вкусна храна накрая.

 

 

Съставки

  • 1 ч.л. Сол
  • 1,5 ч.ч. Пилешки бульон
  • 4 с.л. Краве масло
  • 3 с.л. Брашно
  • 1,5 ч.ч. Кисело мляко
  • 400 г Пилешко месо
  • 2 с.л. Лимонов сок
  • 2 бр. Жълтъци

Начин на приготвяне

  • 1. Пилешкото месо трябва да е сварено. за фрикасе обикновено се отделя бялото месо, но спокойно може да добавите и друго. запазете и бульона, в който сте го варили, за да използвате за фрикасето. нарежете го на малки парчета, колкото една хапка.

     

  • 2. Разтопете маслото в дълбок тиган. Когато стане течно, добавете брашното и разбъркайте. Гответе на среден котлон, за да не прегори бързо. 
  • 3. Разбийте жълтъците с вилица. Към тях добавете киселото мляко и разбъркайте отново. Сипете сместа в тигана с маслото. 
  • 4. Сипете бульона и лимоновия сок и оставете на покъкри 10 минути, за да не се усеща суров вкус на брашно. Разбърквайте от време на време. 

     

  • 5. Сипете нарязаното месо и отново разбъркайте, така че то цялото да се покрие със сос. 
  • 6. Добавете сол. Оставете на котлона за 2-3 минути, колкото да се смесят вкусовете. 
  • 7. Във фрикасето може да добавите още резени лимон за свежест или люта чушка за пикантност.