"Киселото мляко помага с млечния си белтък и намалява риска от зараза. По поседни данни, по нашите земи вирусът на COVID -19 атакува и кръвосносните съдове, прави тромбози, ние трябва да приемаме вещества чрез храната, които намаляват тромбогенезата, риска от образуване на съсиреци, което е риск от усложнения вследствие на коронавируса", посъветва проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика. в студиото на "Тази сутрин".
- извара, в която има аминокиселини
- кисело мляко
- зеленчуци - задушени броколи, зелени листни зеленчуци (те са мощни антиоксиданти), както и по-цветни
- домати, лук
- скилидки чесън
- зехтин
В периода на пандемия и след изолация е важенн балансът, като нито трябва да се преяжда, нито да има недохранване. Организмът може да се детоксикира в продължение на 3 дни, а след това да включат млечни продукти, риба и яйца, които подпомагат имунната система.
"Да се яде риба може 3-4 пъти в седмицата, миш-маши - също. Трябва да се ограничи приемът на меса, може да има белтъчна добавка в зеленчуковите блюда, ядки, бобови храни и пълнозърнести и зърнести варива, гарнирани със зеленчуци", добави още Донка Байкова.
Тя обясни и че в периода на лятото имаме един съюзник срещу коронавируса – витамин D, а излизането от депресията и слънцето са също добри за здравето ни.