Това е един от най-лесните сладкиши, който може да приготвите за гости или просто когато ви се прияде нещо сладко. Съставките му са 3 - блат, мармалад и белтъчен крем със захар. всичко това образува 3 различни текстури - нещо меко, нещо сочно и нещо хрупкаво. Вкусовете се балансират взаимно - леко кисело и сладко. 


След като блатът се изпече, се намазва с мармалада, а отгоре се сипва белтъчената смес. Просто я нахвърляйте с лъжицата, така че да се получат т.нар. пламъци - малки купчинки с остри връхчета. не заглаждайте. Върнете в топлата фурна, докато сместа получи тънка златиста коричка. Така се получава лека хрупкавост. 

Съставки

  • 1 ч.л. Сода за хляб
  • 1,5 ч.ч. Брашно
  • 1/2 ч.ч. Олио
  • 1 ч.ч. Захар
  • 1 ч.ч. Кисело мляко
  • 5 бр. Яйца
  • 10 с.л. Захар
  • 1 ч.ч. Мармалад

Начин на приготвяне

  • 1. Сипете содата в киселото мляко и разбъркайте. 
  • 2. Направете кладенче в купчината брашно. Счупете яйцата и разделете жълтъците от белтъците. В брашното сложете само жълтъците. Добавете олиото, киселото мляко и 1 ч. ч. захар. Разбъркайте, докато стане хомогенно. 
  • 3. След това сипете и брашното и отново разбъркайте добре. 
  • 4. Намажете с олио дъното и стените на правоъгълна тавичка. Изсипете тестото в нея и печете за 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. 
  • 5. Междувременно разбийте белтъците с 10 с. л. захар, докато стане твърд крем. 
  • 6. Когато блатът се изпече, се намазва със сливов мармалад. Върху мармалада се сипва белтъчената смес. нахвърля се с лъжица и не се заглажда. 
  • 7. Връща се отново в изключената, но топла фурната, докато хване златиста коричка. 
  • 8. По желание отгоре може да поръсите със ситни парченца орехи.