Наближава пиковият сезон на сините сливи у нас. Те са нискокалорични, богати на витамини и антиоксиданти - същински суперплод! Ето как влияят върху здравето на кожата, метаболизма, имунитета и дори усмивката.
Хранителни стойности
Сливите са сравнително нискокалорични, но съдържат доста важни витамини и минерали. Една слива, средно, съдържа следните хранителни вещества:
- Калории: 30 г
- Въглехидрати: 7,52 г
- Фибри: 0,92 г
- Захари: 6,55 г
- Витамин C: 7–10% от препоръчителната дневна доза (ПДН)
- Витамин A: 1,2–1,6% от ПДН
- Витамин K: 3,5–4,7% от ПДН
Освен това, една слива съдържа и мед, манган, фосфор и магнезий.
По тегло, сушените сливи са по-калорични от пресните. Една обезкостена сушена слива съдържа:
- Калории: 22,8
- Въглехидрати: 6,07 г
- Фибри: 0,67 г
- Захари: 3,62 г
Ползи за кожата
Сливите съдържат изобилие от витамин C, витамин E, феноли и антоцианини - вещества, които неутрализират свободните радикали и забавят проявите на стареене като фини линии и петна
Антоцианините имат повишена антиоксидантна активност, извършващa UV защита и клетъчно обновление.
Витамин C е ключов компонент за синтеза на колаген — белтък, който поддържа кожата твърда и еластична. Редовната консумация на сливи помага за по-гладка, стегната и подмладена кожа .
Съдържанието на вода и минерали (като калий) помагат за вътрешно хидратиране и поддържане на еластичност и равномерен тен
Това може да допринесе за свеж, сияен и здрав вид.
Плодовете и по-специално сливите съдържат естествени противовъзпалителни компоненти, които успокояват раздразнена кожа и подпомагат при акне, екзема и зачервявания.
Някои сортове сливи съдържат леки киселини, които действат като нежен естествен ексфолиант. Те помагат за обновяване на клетките и премахване на мъртвия слой на кожата.
Фибрите в сливите подпомагат здравословното храносмилане и улесняват изхвърлянето на токсините, което също се отразява позитивно върху кожата.
Други ползи
Контрол на теглото
Ниското съдържание на калории и високото съдържание на вода и фибри помагат да се чувствате сити за по-дълго време, като потискат апетита и насърчават отслабването.
Поддържат имунитета
Сливите съдържат антиоксиданти като антоцианини и витамин С, които помагат за повишаване на имунитета и борбата с инфекциите.
Орално здраве
Сливите са богати на фибри, вода, флуор и витамин С, които подпомагат здравето на зъбите и венците, както и могат да помогнат в борбата с лошия дъх.
Противовъзпалителни свойства
Нерегулираното или прекомерно възпаление е свързано с различни заболявания като рак, болест на Алцхаймер, сърдечни заболявания и артрит. Високото съдържание на антиоксиданти в сливите помага за намаляване на възпалението.
Рецепта за телешко със сос от сини сливи и мариновани лукчета - вижте в следващото видео.
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK