Кой не обича филийка, намазана със сливов мармалад? Сладко е, засища и ни връща в детството. Мармаладът се прави от плодове, които са в изобилие през лятото, което значи сочност и сладост. 

За направата на мармалад са ви нужни добре узрели сини сливи. Може да използвате само този плод, а може и да комбинирате с ябълки и праскови, като съотношението е 5:3:2. 


Подходящи за сливовия мармалад са ароматите на карамфил и канелата. Може да ги добавите, увити в парче тензух, и да ги сложите, щом мармалада заври силно. След това се изваждат. 

Съставки

  • 1,5 кг Захар
  • 5 листа Индрише
  • 1,5 ч.л. Лимонена киселина
  • 10 кг Сливи

Начин на приготвяне

  • 1. Плодовете се измиват много добре, разрязват се на половинки и се изваждат костилките им. Смилат се, а получената каша се сипва в голяма тава и се слага на огъня да ври. Вари се, докато всички плодове омекнат. 
  • 2. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади леко. Плодовата каша се сипва в гевгир и се мачка с лъжица, за да се отделят люспите. Това прави кашата много фина. По желание, може да си спестите тази дейност, защото минати през машина, плодовете са доста добре смлени и люспата почти не се усеща. Някои хора предпочитат мармалада да остане с люспи за по-богат вкус. 
  • 3. Плодовете се връщат в тавата. Сипва се захарта и се оставя да ври още 15 минути. 
  • 4. След това се добавя лимонената киселина е се разбърква добре. След 2 минути може да изключите котлона. Добавете китката индрише и разбъркайте. Добре е листенцата да са вързани, за да може после лесно да ги махнете. Мармаладът ще се ароматизира от остатъчната топлина. 
  • 5. Горещият мармалад се сипва в чисти и сухи бурканите. Капачките се затварят добре и бурканите се обръщат надолу, за да направят добър вакуум.