.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Червеното месо увеличава риска от рак на дебелото черво за жените

Евгений Милов | преди 1 година
червено месо
Снимка: iStock
Жените могат да намалят риска, като ограничат консумацията

Жените значително намаляват риска от развитие на рак на дебелото черво, ако избягват консумацията на червено месо, сочат резултатите от ново изследване във Великобритания. След рака на гърдата и рака на белия дроб, ракът на дебелото черво е третото най-често туморно заболяване при жените.

Изследователите от Университета на Лийдс са проучили дали говеждото месо е свързано с риск от рак на дебелото черво и ректума в сравнение с пилешкото, рибата или вегетарианската диета.

червено месо
Снимка: iStock

Предишни изследвания предполагат, че прекомерното ядене на червено и преработено месо увеличава риска от колоректален рак, но изследователите твърдят, че съществува ограничена налична информация къде се развива в червата.

Сега изследователите са установили, че редовното ядене на червено месо води до по-високи нива на рак на дебелото черво, който поразяващ низходящия дял на дебелото черво, където се съхраняват изпражненията.

Убива ли ни червеното месо?Колко по-дълго ще живеем, ако спрем да ядем месо

Настоящото проучване е обхванало 32 147 жени от Англия, Уелс и Шотландия, чието здравословно състояние било проследено средно 17 години. В началото на проучването средната възраст на участничките била 52 години. От общо регистрирани 462 колоректални случая на рак, 335 били на дебелото черво. Сред изследваните жени 65% консумирали червено месо, 3% пилешко месо, 13% риба, а 19% били вегетарианци.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "International Journal for Cancer".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Спазвате ли диета в момента?