Навлизаме в последните дни от Рождественските пости, в които се забранява консумацията на риби и морски дарове. Това е най-стриктният период за постене, когато се консумира само растителна храна с олио.
Ето рецепта за елда с печурки:
½ ч. ч. елда
250 г гъби печурки
1 голяма глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
1 чушка
1-2 с.л. олио
2-3 стръка свеж магданоз или копър по желание
Гъбите се нарязват на плочки и се слагат в сгорещеното олио. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се прибавят към гъбите. Задушават се в мазнината до златисто. В сух дълбок тиган елдата се запича, докато се появи лек орехов аромат, след което се залива с две чаши топла вода. Овкусява се с черен пипер и сол. Сварената елда се смесва със задушените зеленчуци и се разбърква. Поръсва се с копър или магданоз по желание.
Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.