Продължаваме с топ източниците на протеини, подходящи за месоядни, вегетарианци и вегани. В третата част фитнес инструкторът Станимир Михов представя растителни продукти - бобовите култури (леща, боб, нахут, черен боб, киноа) и ядките (бадеми, тиквени семки, чия).

Бобови култури

8. Леща

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Лещата е чудесна растителна алтернатива на месото що се отнася до протеин. Освен високите стойности на белтъчини, тя е богата на фибри, желязо, магнезий, калий, фосфор. А също:

- стимулира сърдечносъдовата система;

- подпомага храносмилането;

- регулира кръвната захар;

- алкализира организма;

- нисък гликемичен индекс (29);

- богата на В витамини – В1, В2, В3, В5, В6 и В9.

Чаша сварена леща ни набавя:

- 18 г протеини;

- 1 г мазнини;

- 40 г въглехидрати;

- 16 г диетични фибри;

- 241 калории.

9. Нахут

Нахутът или както се среща в Бългрария – леблебия, е изключително богат на протеини, фибри, витамини и минерали.

В 100 г сготвена леблебия има:

- 8,8 г протеини;

- 2,5 г мазнини;

- 27 г въглехидрати;

- 165 калории.

Полезните му свойства също не са за подценяване:

- богат на витамин Е, манган, фосфор и мед;

- невероятното количество антиоксиданти, сред които витамин C, витамин Е, бетакаротен и манган;

- нормализира кръвната захар;

- понижава лошия холестерол;

- прекрасен избор за бременни жени, поради високото съдържание на желязо (3 мг на 100 г).

10. Черен боб

Черният боб е една отлична комбинация от фибри и протеини, с която не могат да се похвалят нито плодовете, нито месото и морските дарове. Тъмните сортове боб са източници на фитовещества, а също и антиоксиданти, подобни на боровинките и червеното цвекло. Той е ценен източник на разтворими фибри, които помагат за намаляване на лошия (LDL) холестерол и стабилизират нивата на кръвна захар. Поради ниското съдържание на мазнини е чудесен избор в здравословното хранене, като в същото време има добър засищащ ефект заради високото количество растителни влакнини в състава му.

В една купа сготвен черен боб:

- 9 г протеини;

- 23 г въглехидрати;

- 8 г фибри;

- 0,5 гр мазнини.

Тази порция осигурява 20% от препоръчителното количество желязо за възрастни и 5% от необходимия калций, както и много добри количества калий, манган, фосфор, магнезий, и витамини от група B.

11. Киноа

Ако имате нужда от гарнитура, която да разнообрази зеленчуците, киноата е чудесен избор. Тя е безглутенова култура, доставяща незаменими аминокиселини, белтъчини, калций, минерали и витамини.

Състав в 100 г сварена киноа:

- 4,4 г протеини;

- 21,3 г въглехидрати;

- 1,9 г мазнини;

- 120 калории.

Тя е предпочитана храна във всяко здравословно меню, поради съдържанието си на:

- растителни антиоксиданти – флавоноиди;

- желязо, магнезий и манган;

- растителни фибри;

- есенциални аминокиселини и повече лизин, отколкото всяка друга зърнена храна;

- рибофлавин (витамин В2), който подобрява енергийния метаболизъм в мозъчните и мускулните клетки и спомага за оптимално производство на енергия в клетките.

Рецепта 3: Мексиканска топла салата с черен боб, царевица и цветни чушки

Необходими съставки:

- 100 г сварен черен боб;

- 100 г варена или сладка царевица;

- 1 червена чушка (нарязана);

- 1 жълта чушка (нарязана);

- 1 връзка магданоз;

- ½ червен лук, нарязани на малки зарове.

За соса:

- 1 ч.л. зехтин;

- 1 ч.л. мед;

- сокът от ½ лимон;

- сок и фино настъргана кора от 1 голям лимон;

- щипка лют червен пипер (по вкус) и сол.

Начин на приготвяне:

- По избор може да се използва готов отцеден боб от консерва или да си сварите сами. Имайте предвид, че той набъбва при варене, така че е достатъчно да сварите ⅓ чаена чаша боб, за да получите почти цяла (тоест около 100 г). Същото важи и за царевицата.

- Отцедете добре боба и царевицата. В голяма купа ги смесете с нарязаните чушки и лук;

- В съд смесете добре всички съставки за соса. Най-добре се смесват, ако се пасират заедно;

- Поръсете ястието с наситен магданоз и полейте със соса.

 

Ядки

12. Бадеми

Те са отличен източник на растителен протеин, витамини В и Е, магнезий, калий, цинк, желязо, мед, селен, фосфор, фолиева киселина, фибри както и на мононаситени мастни киселини. Бадемовите ядки набавят повече калций отколкото останалите ядки, което ги прави чудесна алтернатива за вегетарианците, които избягват млечни продукти.

Една шепа сурови бадеми (40 г) ни доставя:

- 10 г протеини;

- 9 г мазнини;

- 8 г въглехидрати;

- 185 калории.

13. Тиквени семки

Няма как да изключим тези семена от списъка:

- подпомагат доброто зрение;

- богати са на цинк, витамин С, витамини от В групата; калциеви, калиеви и магнезиеви соли; витамин Е;

- унищожават всякакви чревни паразити;

- препоръчват се при проблеми с дихателните пътища;

- облекчават цистит при жените;

- понижават холестерола;

- чудесен растителен източник на триптофан (т.е. насърчават тялото да произвежда хормон серотонин), поради което подобряват настроението и спомагат за спокоен сън.

В 50 г от тях:

- 14,5 г протеини;

- 24,5 гр мазнини;

- 7 гр въглехидрати;

- 306 калории.

14. Чия

Трудно е да се изброят всички плюсове на тези дребни семенца. На първо място те са изключително богати на омега 3 мастни киселини, алфа-линоленова киселина, калий, натрий, калций, фосфор, цинк и манган. Освен високото количество протеин, което ни набавя тази "златна" култура, тя:

- способства за по-бавното усвояване на глюкозата;

- мощен антиоксидант;

- подпомага стомашно-чревния тракт;

- стимулира паметта и мозъчната дейност;

- подобрява настроението;

- подпомага сърдечносъдовата система;

- допринася за редуцирането на наднорменото тегло;

- не съдържа глутен.

В 1 супенa лъжицa има:

- 13 г протеин;

- 5 г диетични фибри;

- 35 г въглехидрати;

- 16 г мазнини.

*Това количество, смесено с течост, ще набъбне близо 9 пъти, което е достатъчно за няколко порции.

Рецепта 4: Печени ябълки с бадем

Необходими съставки:

- 2 бр ябълки

- 2 с.л. сурови бадеми

- 1 с.л. мед

- 15 г масло (1 с.л.)

- канела

Начин на приготвяне:

- Издълбайте вътрешността на ябълките;

- Натрошете ядките;

- Смесете бадемите с канелата, меда и маслото;

- Загрейте фурната на максимална степен;

- Напълнете ябълките със сместа и ги наредете в тава върху хартия за печене;

- Печете ябълките за около 10 минути на 180 градуса.

Очаквайте продължение на топ източниците на протеини от растителни продукти с Част 4: зеленчуци!