Фитнес инструкторът Станимир Михов продължава да представя топ източниците на протеини от животински продукти с втора част: яйца и млечни продукти.

5. Яйца

Знаете ли, че яйцата ни набавят всичките девет от основните аминокиселини, които трябва да получим от храната? Консумацията им подпомага сърдечната дейност, метаболизма и здравето на кожата. Те са богати на биотин и витамин B6, които от своя страна спомагат за пълноценното усвояване на протеините.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Състав в 1 био яйце (или М/Л размер):

- 8 г протеин;

- 5 г мазнини;

- 0 г въглехидрати;

- 77 калории.

Важно е да имаме предвид, че всички тези ползи се отнасят за свободно отгледаните кокошки и техните яйца, поради по-високото им качество на живот.

*Кокоши яйца на екологично отгледани кокошки в сравнение с бройлеровите:

Снимка: Станимир Михов

6. Козе сирене

Козето сирене е отличен източник на протеини сред млечните продукти. То съдържа казеинов протеин А2 (вместо А1 казеин, намиращ се в кравето мляко), който е по-лесно смилаем.

Един резен сирене (около 20 г) осигурява:

- 5 г протеин;

- 6 г мазнини;

- 1 г въглехидрат;

- 80 г калории.

Интересен факт: В случай, че сте на диета за редуциране на килограми или мазнини, то обезмаслена извара ще е по-добър избор. Причината е, че предоставя сходен процент белтъчини, но без наличието на мазнините, които допринасят с 50-80 калории на 20 г продукт козе сирене.

7. Котидж сирене

Котидж сиренето е един по-различен по консистенция прочит на изварата, а за нея знаем, че е предпочитан продукт във фитнес индустрията.  Този вкусен и нискокалоричен млечен продукт може лесно да се комбинира както в сладки комбинации, така и в солени. Ако още не сте сигурни защо да го включите в менюто си, ето няколко причини:

Данни за 100 г:

- 11 г протеин

- 4,3 г мазнини

- 3,3 г въглехидрати

- 96 калории

- пълно с протеин, но малко калории;

- богат на казеин – бавно усвояващ се протеин, който изгражда мускулите;

- набавя ни фосфор, който е от ключово значение за костите;

- калцият регулира глюкозния метаболизъм;

- поддържа ситост;

- подпомага изгарянето на мазнини;

- източник на селен (минерал, който действа като антиоксидант) и витамин В12.

Рецепта 2: Пълнени камби

Необходими съставки:

- 3 чушки камби;

- 3 яйца;

- 3 с.л. извара;

- 3 ч.л. песто;

- стръкчета босилек за украса.

Начин на приготвяне:

- Загрейте фурната на 200 градуса;

- Отрежете капачетата от чушките и почистете семките;

- Чукнете по едно яйце във всяка чушка, заедно с лъжица извара и песто;

- Наредете чушките върху хартия за печене и гответе за около 15 минути на 180 градуса.

Очаквайте продължение на топ източниците на протеини от растителни продукти с Част 3: бобови култури!