Фитнес инструкторът Станимир Михов продължава да представя топ източниците на протеини от животински продукти с втора част: яйца и млечни продукти.

5. Яйца

Знаете ли, че яйцата ни набавят всичките девет от основните аминокиселини, които трябва да получим от храната? Консумацията им подпомага сърдечната дейност, метаболизма и здравето на кожата. Те са богати на биотин и витамин B6, които от своя страна спомагат за пълноценното усвояване на протеините.

Състав в 1 био яйце (или М/Л размер):

- 8 г протеин;

- 5 г мазнини;

- 0 г въглехидрати;

- 77 калории.

Важно е да имаме предвид, че всички тези ползи се отнасят за свободно отгледаните кокошки и техните яйца, поради по-високото им качество на живот.

*Кокоши яйца на екологично отгледани кокошки в сравнение с бройлеровите:

Снимка: Станимир Михов

6. Козе сирене

Козето сирене е отличен източник на протеини сред млечните продукти. То съдържа казеинов протеин А2 (вместо А1 казеин, намиращ се в кравето мляко), който е по-лесно смилаем.

Един резен сирене (около 20 г) осигурява:

- 5 г протеин;

- 6 г мазнини;

- 1 г въглехидрат;

- 80 г калории.

Интересен факт: В случай, че сте на диета за редуциране на килограми или мазнини, то обезмаслена извара ще е по-добър избор. Причината е, че предоставя сходен процент белтъчини, но без наличието на мазнините, които допринасят с 50-80 калории на 20 г продукт козе сирене.

7. Котидж сирене

Котидж сиренето е един по-различен по консистенция прочит на изварата, а за нея знаем, че е предпочитан продукт във фитнес индустрията.  Този вкусен и нискокалоричен млечен продукт може лесно да се комбинира както в сладки комбинации, така и в солени. Ако още не сте сигурни защо да го включите в менюто си, ето няколко причини:

Данни за 100 г:

- 11 г протеин

- 4,3 г мазнини

- 3,3 г въглехидрати

- 96 калории

- пълно с протеин, но малко калории;

- богат на казеин – бавно усвояващ се протеин, който изгражда мускулите;

- набавя ни фосфор, който е от ключово значение за костите;

- калцият регулира глюкозния метаболизъм;

- поддържа ситост;

- подпомага изгарянето на мазнини;

- източник на селен (минерал, който действа като антиоксидант) и витамин В12.

Рецепта 2: Пълнени камби

Необходими съставки:

- 3 чушки камби;

- 3 яйца;

- 3 с.л. извара;

- 3 ч.л. песто;

- стръкчета босилек за украса.

Начин на приготвяне:

- Загрейте фурната на 200 градуса;

- Отрежете капачетата от чушките и почистете семките;

- Чукнете по едно яйце във всяка чушка, заедно с лъжица извара и песто;

- Наредете чушките върху хартия за печене и гответе за около 15 минути на 180 градуса.

Очаквайте продължение на топ източниците на протеини от растителни продукти с Част 3: бобови култури!