Фитнес инструкторът Станимир Михов продължава да представя топ източниците на протеини от животински продукти с втора част: яйца и млечни продукти.
5. Яйца
Знаете ли, че яйцата ни набавят всичките девет от основните аминокиселини, които трябва да получим от храната? Консумацията им подпомага сърдечната дейност, метаболизма и здравето на кожата. Те са богати на биотин и витамин B6, които от своя страна спомагат за пълноценното усвояване на протеините.
Състав в 1 био яйце (или М/Л размер):
- 8 г протеин;
- 5 г мазнини;
- 0 г въглехидрати;
- 77 калории.
Важно е да имаме предвид, че всички тези ползи се отнасят за свободно отгледаните кокошки и техните яйца, поради по-високото им качество на живот.
*Кокоши яйца на екологично отгледани кокошки в сравнение с бройлеровите:
6. Козе сирене
Козето сирене е отличен източник на протеини сред млечните продукти. То съдържа казеинов протеин А2 (вместо А1 казеин, намиращ се в кравето мляко), който е по-лесно смилаем.
Един резен сирене (около 20 г) осигурява:
- 5 г протеин;
- 6 г мазнини;
- 1 г въглехидрат;
- 80 г калории.
Интересен факт: В случай, че сте на диета за редуциране на килограми или мазнини, то обезмаслена извара ще е по-добър избор. Причината е, че предоставя сходен процент белтъчини, но без наличието на мазнините, които допринасят с 50-80 калории на 20 г продукт козе сирене.
7. Котидж сирене
Котидж сиренето е един по-различен по консистенция прочит на изварата, а за нея знаем, че е предпочитан продукт във фитнес индустрията. Този вкусен и нискокалоричен млечен продукт може лесно да се комбинира както в сладки комбинации, така и в солени. Ако още не сте сигурни защо да го включите в менюто си, ето няколко причини:
Данни за 100 г:
- 11 г протеин
- 4,3 г мазнини
- 3,3 г въглехидрати
- 96 калории
- пълно с протеин, но малко калории;
- богат на казеин – бавно усвояващ се протеин, който изгражда мускулите;
- набавя ни фосфор, който е от ключово значение за костите;
- калцият регулира глюкозния метаболизъм;
- поддържа ситост;
- подпомага изгарянето на мазнини;
- източник на селен (минерал, който действа като антиоксидант) и витамин В12.
Рецепта 2: Пълнени камби
Необходими съставки:
- 3 чушки камби;
- 3 яйца;
- 3 с.л. извара;
- 3 ч.л. песто;
- стръкчета босилек за украса.
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса;
- Отрежете капачетата от чушките и почистете семките;
- Чукнете по едно яйце във всяка чушка, заедно с лъжица извара и песто;
- Наредете чушките върху хартия за печене и гответе за около 15 минути на 180 градуса.
Очаквайте продължение на топ източниците на протеини от растителни продукти с Част 3: бобови култури!