Протеините са основни градивни елементи на нашето тяло. Именно те способстват изграждането на мускулите, костите, кожата, съединителната тъкан, косата и ноктите. Вече засегнахме тяхната роля в храненето в статията Най-вкусният и здравословен начин за отслабване: протеините. Включването на поне 15 г протеин във всяко хранене потиска апетита, засилва метаболизма и поддържа тонизирано тялото ни. От тази статия ще може да взаимствате източници на белтъчини, които да включите в менюто си, за да извлечете максимални ползи от ценния макронутриент и да разнообразите храненията си, както и да ги направите по-вкусни. Вижте 20 топ източника на протеин – подходящи за месоядни, вегетарианци или вегани, представени от фитнес инструктора Станимир Михов.
Животински продукти
Част 1: Месо
1. Пасищно говеждо
Само с една пържола (около 120 г) можем да си набавим:
- 25 г протеин – цели 50% от препоръчителния дневен прием;
- 19 г мазнини;
- 0 г въглехидрати;
- 271 калории.
Хубаво е при избора на месо да се стараем да е от тревопасно животно, защото:
- има в пъти повече витамини А и Е (мощни антиоксиданти);
- има по-малко омега-6 мазнини и около 50% повече омега-3 мастни киселини, отколкото при обездвижените животни;
- големи дози витамин В12;
- намалява риска от сърдечни заболявания и подобрява нивата на кръвната захар, поради здравословното съдържание на добри мазнини.
2. Пилешко филе
Една порция пилешки гърди доставя над 30% от препоръчителната дневна стойност на протеин, едновременно с минимално количество мазнини и никакви въглехидрати – оптималната комбинация за натрупване на чиста мускулна маса, без допълнително отлагане на мазнини.
Средни пропорции в едно парче филетирани пилешки гърди (около 124 г):
- 30 г протеини;
- 1 г мазнини;
- 0 г въглехидрати;
- 140 калории.
Посочените стойности са за месо без кожа, тъй като тя е предимно мазнини, които забавят усвояването на протеините. Пилешкото също съдържа витамини B – ниацин и витамин В6, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, полезни са при диабет, подпомагат мозъчната дейност и понижават нивата на лошия холестерол. Месото от свободни кокошки отново е за предпочитане, тъй като те са отглеждани без пестициди и антибиотици.
3. Костен бульон
Костният бульон е една проста, но суперхрана – богат e на протеини, почти всички минерали, желатин, колаген и аминокиселини.
Само в една порция бульон (250 мл):
- цели 20 г протеин;
- 1 г мазнини;
- 2 г въглехидрати.
Други негови важни ползи:
- подхранва хрущялите и ставите;
- укрепва зъбите и костите;
- подпомага чревната функция и регулира стомашната киселина;
- възстановява мускулите;
- подобрява съня;
- намалява апетита.
Приготвянето му в домашни условия не изисква големи усилия, но отнема малко повече време. Примерна рецепта, към която всеки може да добави по вкус подправки и зеленчуци:
Необходими продукти:
- 1 кг телешки кокали
- 4 л студена вода
- 50 мл оцет
Приготвяне:
- За да бъде по-добър вкусът на бульона и да няма пяна, е добре предварително да запечем кокалите за 30 минути на 180 градуса във фурна.
- Прехвърлете кокалите и оцета в голяма тенджера и ги залейте с вода. Важно условие е те да са изцяло покрити с течност, затова при необходимост ги начупете на по-малки.
- Пуснете котлона на максимум докато водата заври.
- Щом водата кипне, намалете котлона до минимум (1-2 мощност).
- Къкренето оттук нататък трае 24-48ч със затворен капак.
- След 48ч изключете котлона и отцедете бульона от отделилата се мазнина.
*По посочените продукти се получава близо 2 л бульон.
4. Дива сьомга
Сьомгата, уловена в дивата природа, има високо съдържание на протеини, омега-3 мастни киселини, витамини и минерали – включително витамин В12, витамин D, селен, витамини ВЗ, В6 и В5, както и калий.
От 100 г задушено филе дива сьомга можем да си набавим:
- 28 г протеин;
- 0 г въглехидрати;
- 8 г мазнини;
- 187 калории.
Други важни ползи на мазнините от сьомга:
- насърчават мозъчната дейност;
- укрепват костите, сърцето, очите и кожата;
- благоприятстват при сърдечни проблеми и депресия;
- необходими са за производството на хормони и за усвояването на мастно разтворимите витамини.
Рецепта 1: Бързо пилешко в балсамико и розмарин
Необходими съставки:
- 2 бр. обезкостени пилешки гърди (наполовина срязани)
- 2 c.л. балсамов оцет
- 2 c.л. зехтин
- 1 с.л. мед
- 1 с.л. горчица
- 2 скилидки чесън (накълцани)
- щипка червен и черен пипер
- 2 с.л. сух розмарин или връзка пресен по възможност
- сол на вкус
За гарнитурата:
- връзка аспержи (с отрязани опашки)
- шепа чери домати
Начин на приготвяне:
За соса: В малка купа смесете заедно балсамикото, 1 ч.л. зехтин, меда, горчицата, чесъна и червения пипер. В голям тиган на средна температура загрейте останалата мазнина. Добавете пилешките гърди и поръсете със сол и червен пипер. Печете равномерно до златисто – по 3 минути на страна. След готовност извадете от тигана и оставете настрани.
За гарнитурата:
Сложете аспержите и доматите в тигана (при необходимост добавете мазнина). Подправете със сол и черен пипер и гответе 5 минути. Добавете отново месото към тигана. Налейте соса и разбъркайте добре. Гответе така на ниска температура за още 5 минути, за да може вкусовете да се смесят добре.
Очаквайте продължение на топ източниците на протеини в животински продукти с Част 2: Яйца и млечни продукти!