.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Консумацията на сьомга и бобови култури = по-късна менопауза

LadyZone.bg | преди 32 седмици
Снимка: istockphoto.com

Консумирате ли често риба и бобови култури? Защото последни изследвания показват, че при жените, които често похапват от тях, менопаузата настъпва по-късно. От другата страна стоят рафинираните въглехидрати като пастата и ориза, консумацията, на които се свързва с по-ранно настъпване на този период от живота на жената.

сьомга
Снимка: istockphoto.com

При дамите, които включват в менюто си здравословните и по-мазни риби като сьомга, скумрия, сардини, както и бобови култури като грах и зелен фасул, се наблюдава забавяне в настъпването на менопаузата с три години, като за средната възраст за започването й е изчислена на 51 години. Приемането на витамин В6 и цинк също е свързано с по-късна менопауза. При участниците в проучването, чието хранене често включва бели макаронени изделия и ориз, е по-вероятно менопаузата да настъпи година и половина по-рано от средното.

сьомга
Снимка: istockphoto.com

Изследването е направено от университета на Лийдс, като в него са участвали 14 150 жени от Великобритания, чиито хранителни навици, здраве и репродуктивно здраве били проследени в продължение на 4 години.

Връзката между хранителните навици и менопаузата не беше изследвана до този момент, отбелязват учените, направили проучването. Те предупреждават, че изводите от него не доказват изцяло и пълно, че начинът на хранене влияе върху настъпването на този период от живота на жената, защото съпътстващите фактори, които влияят също, са много.

Трябва ли жените в менопауза да носят специални значки като тези на бременнитеДали менопаузата е толкова естествена, колкото и бременността? 70% от жените не казват на своите шефове, че изпитват симптоми на менопауза

Изследванията обаче показват недвусмислено, че и ранната, и късната менопауза имат своите негативни последици върху организма и здравето. Ранната менопауза, например, е свързана с такива състояния като ниска костна плътност и остеопороза. Предишни проучвания пък свързват късната менопауза с по-голям риск от рак на яйчниците и рак на гърдата.

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите