Сиренето и кашкавалът са от хранителните продукти, които имат своята неоценима полза за здравето. За древните римляни се знае, че са яли сирене и като противоотрова. В Кавказ и днес "почитат” сиренето като афродизиак.
Сиренето и кашкавалът са богати основно на калций, цинк и фосфор. За да си достави дневната нужда от калций,
на човек е достатъчно да изяжда около 80 г сирене или кашкавал всеки ден.
Белтъчното им съдържание (повече от 20%) може да задоволи потребностите на организма за процесите на изграждане на нови клетки и тъкани, ензими и хормони.
В същото време много хора в нашето съвремие страдат от алергия към краве мляко. Независимо, че е млечен продукт, сиренето не съдържа лактоза, затова е подходящо за хората, с нетолерантност към лактозата.
Доказано е, че моцарелата помага при безсъние,
а пък сирената камамбер и бри помагат на храносмилателния тракт.
В последните години у нас се консумира и сиренето тофу от соя. Неговата полза е неоспорима, заради богатството на растителни протеини. Предупреждението при него е да не се прекалява с количествата, защото може да повлияе на паметовите процеси.
На хипертониците се препоръчва по едно късче сирене всяка сутрин.
В бялото сирене има много калий, който лесно се усвоява, а той е необходим и за сърцето и за нервната система. Отлично е за зрението, процеса на растежа и костите.
За здрави зъби без кариеси стоматолозите препоръчват храненето да завършваме с бучка сирене
или кубче кашкавал. И двата млечни продукта допринасят за здрава и свежа кожа.
По-внимателни трябва да бъдем в количествата при консумация на деликатесните зрели сирена.