Бременните жени трябва да хапват повече зеленчуци и пълнозърнести храни, защото резултатите от ново изследване установяват, че диетите, богати на фибри, могат да им помогнат да избегнат опасно повишаване на кръвното налягане.

Медицинското название на често срещаното усложнение се нарича прееклампсия, като се проява до 10% от всички бременности. Състоянието се характеризира с високо кръвно налягане, протеини в урината и силно подуване на крайниците и лицето, като може да бъде животозастрашаващо.

Прееклампсията също пречи на имунното развитие на плода в утробата и може да увеличи риска от алергии и автоимунни заболявания на по-късен етап от живота на детето.

Сега резултатите от новото проучване предполагат, че една малка промяна в хранителния режим може да помогне за намаляване на риска от прееклампсия при бременните жени.

Снимка: iStock

Изследването на австралийски учени от Университета на Сидни установява, че по-ниските нива на ацетат са свързани с по-високи коефициенти за прееклампсия, но ферментацията на фибрите в червата повишава нивата на ацетат.

Така "чревните бактерии и диетата на майката изглеждат от решаващо значение за насърчаването на здравословна бременност", заявява ръководителят на изследване д-р Ралф Нанан от университета.

Една проста препоръка към бъдещите майки - да "ядат истинска храна, предимно растителна, но не прекалено много", може да бъде най-ефективната основна стратегия за предотвратяване на прееклампсия при бременните жени, допълва Нанан.

Изследователите открили също, че прееклампсията засяга развитието на важен имунен орган на плода - тимуса. Фетусите на бременни жени с прееклампсия имат много по-малък тимус, отколкото тези при здраво протичане на бременностите.

Друго откритие е, че нивата на имунни клетки, произведени от тимуса (Т клетки) - по-специално тези, свързани с превенцията на алергии и автоимунни състояния (като диабет), са по-ниски при деца, чиито майки развиват прееклампсия - дори четири години след раждането.

В експерименти с лабораторни мишки изследователите демонстрират, че ацетатът е от решаващо значение за развитието на тимуса на плода и Т-клетките. Специално тези открития все още не са доказани при хората.

Като цяло резултатите от проучването показват, че повишаването на някои метаболитни продукти на чревните бактерии по време на бременност могат да помогнат за преминаването на здравословна бременност и да предпазят децата от развитие на алергии и автоимунни заболявания по-късно в живота.

Резултатите от изследванията също така могат да помогнат да се обясни бързото нарастване на алергиите и автоимунните заболявания, тъй като високопреработените храни, които са с много ниско съдържание на фибри, са често срещани в западните диети.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в престижното списание "Nature Communications".