Ново изследване повдига дългогодишния дебат относно безопасността от добавянето на флуор към питейната вода - добър начин за предотвратяване на зъбния кариес ли е това или потенциално токсична грешка?

Изследването, което обхваща двойки майка-дете от шест града в Канада, установява, че високият прием на флуор по време на бременността е свързан с по-ниски показатели на интелигентност сред подрастващите - особено момчетата.

"Въз основа на настоящите доказателства е разумна препоръка да се каже на жените да намалят приема на флуор по време на бременността", алармира съавторката на изследването Кристин Тил, доцент по психология в университета Йорк в Торонто.

В САЩ започват да добавя флуор към общественото водоснабдяване в някои градове още през 40-те години на миналия век като средство за да предотвратяване на зъбния кариеса на населението. Високите дози флуор обаче могат да увредят зъбите на хората, сочат данни Световната здравна организация. А според резултатите от някои изследвания - голяма част от тях при животни, той също е свързан с по-сериозни странични ефекти като рак на костите и когнитивни увреждания.

Новото проучване е най-новото, което поставя под въпрос ползата от флуорираната вода. В периода от 2008 до 2011 г. специалистите изследват бъдещи майки през първите 14 седмици от здрава бременност. Около 500 жени предоставят проби от урина по време на всеки триместър от бременността, които изследователите използват за измерване на нивата на флуор. Жените също посочват дали живеят в град, където към водата на общественото водоснабдяване се добавя флуор и колко често пият чешмяна вода. След като жените раждат, децата им решават IQ тестове на 3 или 4-годишна възраст.

Снимка: iStock

Изследователите откриват, че самоотчетения прием на високо съдържание на флуор е свързан с по-ниски показатели на интелигентност както при момчета, така и при момичета. Но когато разглеждат действително измерения флуор от пробите от урина на майките, специалистите установяват, че по-високият прием на флуор е свързан с по-ниски показатели на интелигентност при момчета, но не и при момичетата.

"Това вероятно е така, тъй като пробите от урината на майката предоставяйки по-пълна картина на пренаталните рискови фактори, тъй като улавят флуор от хранителни източници и стоматологични продукти", коментира Тил.

При самоотчетения прием резултатите показват, че приемането на допълнително 1 милиграм флуор на ден (около литър флуорирана вода) и чаша черен чай (който сам по себе си е източник на флуор) през бременността се равнява средно на отклонение с 3,7 пункта в развитието на интелигентността на децата - момчета и момичета.

Резултатите от тестовете с урината обаче показват, че увеличението на 1 милиграм флуор на литър в урината води до спад с 4,5 точки в IQ-то на момчетата. Когато специалистите изследвали урината на майките на дъщери, не установили връзка между приема на флуор и IQ-то.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "JAMA Pediatrics".