Бременността е едно от най-вълнуващите и щастливи преживявания в живота на едно семейство. Пълноценното и здравословно хранене през този период е от изключително значение, както за здравето на бебето, така и за самата майка. Има редица хранителни добавки, които се препоръчват за бременни и кърмещи. Целият процес може да бъде много объркващ, стресиращ и дори непосилен за бъдещите родители, заради огромния брой противоречива информация, която е необходимо да прегледат. В статията е подбрана само информация, която е потвърдена от няколко на брой източника, както и от реални проучвания и изследвания на университети и доктори. В тази статия ще разгледаме кои хранителни добавки се считат за безопасни за приемане по време на бременност и кърмене и такива, които трябва да се избягват.

Бременността увеличава нуждата от прием на хранителни вещества

По време нa бременността, храненето е основен фактор за здравето на майката и детето. Организмът задоволява не само своите потребности, но и тези на плода. Нуждите от хранителни вещества и калории през целия период са по-високи и това е естествено. Здравословният и оптимален прием обаче често може да е нарушен, поради ред причини, сред които:

Спазване на диета – Спазването на определена диета, наличието на хранителна непоносимост или алергия, може да доведе до дефицит на някои важни хранителни вещества. Тази липса лесно може да се запълни с допълнителен прием на хранителни добавки.

Тютюнопушене – Строго препоръчително е майките да избягват цигарите по време на бременност. Тези, които продължават да пушат, имат повишена нужда от допълнителен прием на хранителни вещества, като витамин С и фолиева киселина.

Нездравословно хранене – Нездравословната храна е тази, в която липсват важните за организма хранителни вещества. Често тя е с висока калорийна стойност, но с почти нулева здравословна полза.

Многоплодна бременност – Майките с повече от едно бебе, имат по-високи нужди от прием на микроелементи. Допълването с прием на хранителни добавки често е силно необходимо. По този начин се гарантира оптималното и здравословно състояние на всички участници.

Набавянето на всички необходими хранителни вещества – макронутриенти (протеин, въглехидрати и мазнини) и микронутриенти (витамини и минерали) е ключът към здравето както на майката, така и на детето. Допълването с хранителни добавки често е необходимо и препоръчително, за да се осигури оптимално и здравословно състояние както за майката, така и за нейното бебе.

Кои хранителни добавки могат да приемат бременните и кърмещи жени?

Преди да започнем е необходимо да подчертаем следното - винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да започнете прием на каквито и да е хранителни добавки!

Витамин B9

Няма как на първо място да не споменем витамин B9 или по-известен като фолиева киселина. От нея зависи нормалният растеж и развитие на тъканите на плода.  Тя участва в процесите на клетъчно делене и диференциране, които са в основата на вътреутробното развитие. Фолиевата киселина играе важна роля от първия ден на бременността, когато е възможно жената все още да не подозира, че е бременна. Недостигът ѝ по време на бременността може да окаже неблагоприятно въздействие върху нервната система на плода. Ето защо е препоръчително жените в детеродна възраст, да приемат редовно фолиева киселина. Почти винаги се предписва от лекарите. Ако не е направено, задължително обмислете включването ѝ във вашия хранителен режим.

Л-карнитин

Л-Карнитинът е една от малкото хранителни добавки, които не само са безвредни по време на бременност, но дори силно препоръчителни. При новородените, както и при условия на високи енергийни нужди - бременност и кърмене, нуждите ни от Л-карнитин могат да надхвърлят производството му в тялото. През 9-те месеца се намаля метаболизмът на мазнини, което води до увеличаване на мастните киселини в кръвта. Това допринася за нуждата от допълнителен прием на Л-карнитин под формата на хранителна добавка. Голяма част от Л-карнитина преминава от тялото на майката към плода или в кърмата и по този начин е възможно да се получи дефицит. За превенция се препоръчва прием на 1 г Л-карнитин дневно за неспортуващи и 2-3 г за спортуващи бъдещи майки.

Витамин D

Витамин D има многостранни и незаменими функции за човешкото здраве. Нивата на витамин D засягат кръвното налягане на бременните жени, настроението и мозъчната функция, имунитета, и като такъв е изключително важен за здравето на майката и бебето. Необходимо е новородените и малките деца да получат достатъчно витамин D, за да изградят твърди и здрави кости. Малко след раждането, този витамин оказва голямо влияние върху хормоналния баланс на бебето. Той отговаря за регулирането на фосфатния и калциевия метаболизъм и осигурява укрепване на костите и зъбите на детето. Витамин D може да се приема чрез храна или хранителна добавка, но най-добрият начин за набавяне на здравословни количества, всъщност е чрез излагане на слънце, по препоръка на вашия лекар.

Следва продължение на съветите от фитнес инструктора Станимир Михов за приема на хранителни добавки при бременност и кърмене: