След като представихме първата част със съвети на фитнес инструктора Станимир Михов за хранителните добавки при бременност и кърмене, нека видим още какво трябва да имаме предвид.

Магнезий

Около 85% от бременните и над 60% от общото население страдат от дефицит на магнезий. Ако не се набавя ежедневно необходимата доза, организмът спира да усвоява нормално и други важни витамини и минерали – като калций, цинк и някои витамини от групата B. Установено е, че магнезият успокоява гладката мускулатура на матката и по този начин спомага за намаляване на опасните маточни контракции. До голяма степен предотвратява и мускулните схващания в краката, които бременните жени често получават през нощта или рано сутрин. Магнезият има и успокояващо действие върху нервната система, като помага за преодоляването на характерните за бременността тревожност и нервно безпокойство.

Желязо

Необходимостта от желязо се увеличава значително по време на бременността. Минералът е важен за поддържане на различни биологични функции. Подпомага растежа и развитието на фетуса и плацентата по време на бременността. Желязото е необходимо и за по-голямото количество червени кръвни клетки, които да транспортират кислород. Недостигът на желязо е основната причина за анемия по време на бременност, затова и приемът на този минерал е от изключително значение.

Омега 3 мастни киселини и рибено масло

Приемът на омега 3 мастни киселини предразполага правилното развитие на мозъка, нервната система и зрението при бебетата. Препоръчително е бременните да консумират достатъчно рибено масло, за да осигурят доброто развитие на нервната система на плода. Дори и след раждането е добре да се продължи приемът, за да се подпомогне ранното развитие на мозъка на новороденото, на зрителната му система, както и на двигателните функции.

Кои хранителни добавки е препоръчително да се избягват по време на бременност?

Витамин Е

Макар често да присъства, като препоръчан продукт при бременност, не е добре да се взима самодейно във високи дози – това може да причини отклонения в развитието на плода. Допълването с витамин Е не е доказано, че подобрява резултатите нито за майките, нито за бебетата и вместо това може да увеличи риска от коремна болка и нежелани странични реакции.

Витамин А

Витамин А е от особено голямо значение за доброто здраве. Големият му прием по време на бременността обаче, може да предизвика увреждания на бебето. Не е препоръчително бременните да приемат хранителни добавки, съдържащи витамин А, освен ако не са специално посъветвани за това от своя лекар. Черният дроб и продукти от черен дроб могат да съдържат големи количества витамин А, затова консумацията им също трябва да бъде ограничена. Ако спазвате здравословен хранителен режим, особено с изобилие от плодове и зеленчуци, няма причина за допълнителен прием на добавки с витамин А.

Йохимбин

Йохимбин е активна съставка, извлечена от кората на южноафриканското дърво йохимбе. Тази хранителна добавка притежава множество положителни свойства. Сред тях са: повишаване на либидото, изгаряне на излишните мазнини в проблемни области като ханша, корема и седалището, подобряване на кръвообращението и др. Категоризира се като силен фет бърнър и е строго препоръчително да не се използва по време на бременност или кърмене. Възможно е да причини нежелани странични ефекти, като световъртеж, повишено кръвно налягане и натоварване на сърдечната дейност.

Поддържане на оптимално тегло по време на бременност

Бременността не е периодът, през който трябва да се правят драстични промени в начина ви на живот. Все пак съществуват някои ефикасни методи, които ще ви помогнат да изглеждате добре и да се чувствате комфортно. На първо място е важно да се знае доколко тялото е подготвено за предстоящата промяна и каква физическа активност е извършвана, преди забременяване. За жените, които са водили активен начин на живот, не е никакъв проблем да запазят до голяма степен физическата си активност. Достатъчно е само да се приспособят към измененията на тялото по-време на бременността. За други обаче е добре да се започне постепенно с по-нискоинтензивна физическа активност и да не се стига до претоварване. Особено важно е физическото натоварване да е съобразено с физиологията на бременната жена. Бременността не е времето за постигане на върхови спортни резултати. В повечето случаи ходенето е най-препоръчваната от лекарите физическа активност, поради своята безопасност и най-голяма достъпност.

Други подходящи варианти, които можете да опитате са:

- гимнастика за бременни

- колоездене

- водна гимнастика

- йога

Контролът на теглото по време на бременност чрез балансиран хранителен режим и поддържане на физическата активност ще ви помогне да имате по-безпроблемна бременност, по-безопасно раждане и по-здраво бебе.

Важно: Ако почувствате умора или дискомфорт – почивайте. При всички случаи е добре, преди да предприемете увеличаване на физическата си активност чрез спортни занимания, да се консултирате с лекаря, който следи вашата бременност.

Заключение

Едни от най-важните моменти през деветте месеца на очакване е спазването на пълноценен и здравословен хранителен режим. Допълването с витамини, минерали, микроелементи и други ценни хранителни съставки ще ви помогне да се чувствате добре и да осигурите необходимите условия за развитието на вашето бебе. Бременността е време на растеж и развитие, което прави здравето и храненето основен приоритет. Въпреки че хранителните добавки могат да бъдат необходими и полезни при определени обстоятелства, винаги се консултирайте с вашия лекар относно дозите, безопасността и потенциалните рискове и ползи.