Прочуване, което изследователите наричат ​​най-мащабното досега, установява, че употребата на марихуана по време на бременността може да повиши риска от развитие на аутизъм при децата, съобщава Си Ен Ен.

"За жените, които са употребявали канабис по време на бременността, е било 1,5 пъти по-вероятно да имат дете с аутизъм", казва авторката на изследването д-р Дарин Ел-Шаар, специалистка по перинатална медицина и клинична изследователка в Ottawa Hospital Research Institute в Канада.

"Това не са успокояващи констатации. Ние силно обезкуражаваме употребата на канабис по време на бременността и кърменето", каза специалистката.

Резултатите от предишни проучвания показват, че употребата на марихуана по време на бременността е свързана с по-ниско тегло на новородените, импулсивност, хиперактивност, проблеми с вниманието и други когнитивни и поведенчески проблеми при децата, според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията. 

За бременните жени, които употребяват марихуана, едно от съществуващите проучвания установява, че съществува 2,3 пъти по-голям риск от мъртвородено бебе. 

"На базата на това, не съм много изненадана от тези констатации", коментира Ел-Шаар. 

"Развитието на мозъка на плода се случва през всички гестационни етапи", допълва експертката.

Настоящото изследване анализира данните от всяко раждане в Онтарио, Канада, между 2007 и 2012 г. - много преди рекреационната марихуана да бъде легализирана в северноамериканската страна през 2017 г. 

От половин милион жени в този масив от данни, изследователите впоследствие стесняват фокуса на изследването само сред 2200 жени, които са заявили, че са употребявали единствено марихуана по време на бременността, без да я смесват с тютюн, алкохол или опиати.

Проучването не отчита количеството и вида на марихуаната, които жените са използвали по време на бременността. Проучването също не отчита кога по време на бременността или колко често жените са употребявали марихуана. 

И докато проучването може единствено да установи асоциация, а не каузален ефект (причинност), изследователите казват, че правят всичко възможно да изчистят объркващите фактори в него. 

Всяка жена, която употребява марихуана и установи, че е бременна, трябва незабавно да обсъди това с лекарите, казват американските експерти. Въпреки това много млади жени не отговарят открито по този въпрос, показват проучванията.

Едно проучване сред жени на възраст до 24 години установява, че съществува около два пъти по-голяма вероятност да бъдат положително тествани за употребата на марихуана, отколкото самите те са заявили в докладите.

"Бременните жени или жени, които възнамеряват да забременеят, трябва да бъдат насърчавани да преустановят употребата на марихуана за медицински цели и да бъдат насочени към алтернативна терапия, за която съществуват по-добри данни за безопасност, свързани с бременността", посочва в препоръките си Американският колеж за акушер-гинеколози.

Пълните резултати от изследването са публикувани в понеделник в престижното научно списание Nature.