Бъдещите майки, които пушат марихуана или използват лекия наркотик под каквато и да било форма по време на бременността си, излагат на риск детето си от развитие на психоза на по-късен етап от живота му.

Резултатите са от ново изследване на американски учени Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Жените, които използват марихуана по време на бременността, могат да причинят развитие на параноя и шизофрения у детето си, когато порасне.

"Нашите изследвания показват, че пренаталното излагане на марихуана, след като жената е разбрала, че е бременна, е свързано с известно повишаване на риска от развитие на психоза по време на ранното детство или около 10-годишна възраст", алармира ръководителят на изследването Джеръми Файн, изследовател в университета.

Снимка: iStock

Тетрахидроканабинолът (ТНС), или основната психоактивна съставка в марихуаната, може да проникне през плацентарната бариера и да попречи на развитието на плода в майчината утроба.

Използването на марихуана от бременни жени е нараснало с цели 75% между 2002 и 2016 г.

Американският колеж по акушерство и гинекология също препоръча през 2017 г. на бременните майки да преустановят употребата на марихуана.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани във вторник в списание "JAMA Psychiatry", издание на Американската психиатрична асоциация.