Тайната на пухкавите и вкусни козунаци за Великден се крие в месенето. Колкото по-дълго се прави, толкова по-фина е текстурата. Казват, че за да се получи хубав козунак, тестото трябва да се удари поне 100 пъти в плота на кухнята. Именно продължителното месене обаче е причината много жени да не желаят да правят домашни козунаци, а да предпочитат да си купят от магазина.
С домашната машина за хляб може да избегнете този момент. В нея не само може да замесите, но и да изпечете козунака.
Необходими продукти:
1 кг брашно
6 яйца
300 г захар
250 мл прясно мляко
150 г масло масло (може с равни части масло и олио)
100 мл олио
4 ч.л. суха мая
½ к. л. сол
настъргана лимонова кора
стафиди (предварително накиснати в топла вода, коняк или ликьор)
Приготвяне:
Извадете яйцата и брашното 30 минути преди да започнете приготвянето, за да бъдат на стайна температура. Маслото и млякото трябва леко да се затоплят. Така маслото се усвоява по-лесно в брашното, а в топлото мляко маята шупва по-лесно.
Разбийте яйцата с миксер на висока скорост. Добавете захарта и солта и бийте още малко. Размийте сухата мая в млякото и оставете да шупне леко.
Накиснатите стафиди се изваждат от течността върху салфетка, за да не са влажни. Леко се овалват в брашно. Така няма да падната на дъното на козунака, а ще са равномерно разпределени навсякъде.
В машината за хляб е добре да сипете първо сухите съставки, върху тях - течните. За да получите перфектния козунак, тестото трябва да се меси много и дълго. Когато използвате домашна машина за хляб, пуснете 3 пъти само на месене. След това се оставя да втаса. Някои хора използват максимално лесен вариант, като поставят всички продукти в машината, без предварително да смесват или разбиват. Това също е вариант. Бъркалките на машината ще смесят съставките, но със сигурност ще има разлика в крайния резултат.
Готовото тесто може да се извади и да се оформи по различен начин и с различен пълнеж.
Вариант 1