Тайната на пухкавите и вкусни козунаци за Великден се крие в месенето. Колкото по-дълго се прави, толкова по-фина е текстурата. Казват, че за да се получи хубав козунак, тестото трябва да се удари поне 100 пъти в плота на кухнята. Именно продължителното месене обаче е причината много жени да не желаят да правят домашни козунаци, а да предпочитат да си купят от магазина. С домашната машина за хляб може да избегнете този момент. В нея не само може да замесите, но и да изпечете козунака.  

Необходими продукти:

1 кг брашно
6 яйца
300 г захар
250 мл прясно мляко
150 г масло масло ( аз правя равни части масло и олио)
100 мл олио
4 ч.л. суха мая
½ к. л. сол
настъргана лимонова кора
стафиди (предварително накиснати в топла вода, коняк или ликьор)

Приготвяне:

Извадете яйцата и брашното 30 минути преди да започнете приготвянето, за да бъдат на стайна температура. Маслото и млякото трябва леко да се затоплят. Така маслото се усвоява по-лесно в брашното, а в топлото мляко маята шупва по-лесно.

Разбийте яйцата с миксер на висока скорост. Добавете захарта и солта и бийте още малко. Размийте сухата мая в млякото и оставете да шупне леко.

Накиснатите стафиди се изваждат от течността върху салфетка, за да не са влажни. Леко се овалват в брашно. Така няма да падната на дъното на козунака, а ще са равномерно разпределени навсякъде.

В машината за хляб е добре да сипете първо сухите съставки, върху тях - течните. За да получите перфектния козунак, тестото трябва да се меси много и дълго. Когато използвате домашна машина за хляб, пуснете 3 пъти само на месене. След това се оставя да втаса. Някои хора използват максимално лесен вариант, като поставят всички продукти в машината, без предварително да смесват или разбиват. Това също е вариант. Бъркалките на машината ще смесят съставките, но със сигурност ще има разлика в крайния резултат.

Готовото тесто може да се извади и да се оформи по различен начин и с различен пълнеж.

Вариант 1

Разделя се на три равни части, които се разточват на тънко. Посипват се с лимоновите кори и стфидите и се оформят на фитили. От трите фитила се сплита плитка. Поставя се в правоъгълна, предварително намаслена тава и се пече. Първите 20 минути фурната не се отваря, за да може козунакът на бухне.

Вариант 2
Да оставите тестото в пекарната и да включите на програма само за печене. Така козунакът ще се изпече в машината.

  • Планк упражнение, стягащо коремните мускули за 28 дни
  • 5+1 съвета как да задържим храната, с която сме се запасили, свежа за по-дълго
  • Мусаката на Григор Димитров без заливка
  • Как да си направим майонеза от варени яйца (ВИДЕО)
  • Съветите на експерта: как да запазим марулите и спанака по-дълго време?
  • Ladyzone те предизвиква: снимай се с най-хубавите си токчета у дома. Някои вече го направиха (СНИМКИ)
  • Грим за сини очи - стъпка по стъпка (ВИДЕО)
  • 6 перфектни предложения какво да правите с останалите сварени яйца
  • Как е изглеждала Шакира преди 30 години? (СНИМКА)
  • Боядисване на яйцата със сладкарска сметана
  • Старата рецепта за немски козунак на шеф Андре Токев
  • Как да разберете кога точно тестото ви е добре замесено? Показва ни Димитър Тончев от MasterChef България (ВИДЕО)
  • Да поканим пролетта у дома: Украса от глухарчета
  • Не пренебрегвайте балкона! 8 идеи как да го превърнете в любимо място у дома
  • Рецепти по пижами: 3 идеи за козунак в хлебопекарна
  • Писаните яйца на Мая след 20 години може да станат кехлибарени бижута (СНИМКИ)
  • Заведенията, които доставят храна до дома сега, а имат и бонуси
  • Хитринки как да сварим яйцата, без да се напукат
  • Маски за коса с продукти, които купуваме за Великден
  • 4 ефектно аранжирани великденски салати