На Велики четвъртък Катерина Евро разкри своята тайна за вкусен и пухкав козунак. Рецептата се предава от поколения в семейството и й е завещана от баба й Александра през май 1980-а.
Нашият екип бе на гости в дома на обичаната актриса и жури на “България търси талант” заедно със Зейнеб Маджурова, за да се докосне до тайнствата на рецептата от първо лице.
Необходими продукти:
1кг брашно
6 яйца
330 г захар
250 мл масло и олио
щипка сол
½ кубче мая
250 мл хладко мляко
2 лимона настъргани
1 ванилия
Начин на приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват в купа на ръка. Маята предварително се добавя към хладкото мляко и се оставя на топло място, за да шупне. След това се прибавя към вече разбитите яйца и захар. С бъркане се добавя сместа от масло, свинска мас и малко олио. Настъргват се вътре корите на два лимона и се добавя ванилия. Брашното се изсипва на порции, като се бърка внимателно. Накрая се омесва ръчно.
Пропорциите са много важни и трябва да се спазват стриктно, категорична е Катето Евро. “Не става много сладък, но ако се сложи повече захар, не бухва и става на конци”, казва актрисата. А тайната за меките и ароматни козунаци се оказа смес от масло, свинска мас и малко олио. Днес тя използва концентрат от ванилия, който си е закупила от топла дестинация, където се открива растението.
Добре е козунакът да се приготвя в топло помещение. Може да се сложи да втаса във фурната на 50 градуса. “Най-важното при козунака е втасването. След първото замесване трябва да втасва 2 часа”, добави Катето. Предупреждава домакините да не се притесняват, че тестото става много меко и лепкаво - това е следваща тайна за пухкав козунак на конци. Тестото ще се втвърди при втасването.
Тази рецепта е използвала за първи път миналата година у дома и Зейнеб Маджурова и се оказала изключително успешна. Експериментирала, добавяйки стафиди и шоколад.
За "масата на спомените" виж на следващата страница >>
Катето Евро признава, че обича да меси сама козунаците, пуска си музика и отдава цялата си положителна енергия, за да стане вкусен празничният хляб. А тази събота обичаната актриса и нейната внучка ще месят козунаци и ще боядисат яйцата заедно.
Изключително впечатляваща се оказа трапезата, на която Катето Евро и водещата Зейнеб Маджурова показаха тайната рецепта.
“Масата на спомените” заема специално място в дома и сърцето на стопанката.
“Тази маса си я направих аз с една моя приятелка Поли Костова. Тука съм си залепила спомени от вестници, от списания”, сподели с усмивка Катето. Част от спомените, които актрисата е избрала да постави върху масата, са снимки заедно с баща й и свой портрет от моделските си години.
Сред изрезките се откриват още снимки заедно с заедно с Марта Вачкова, Мариус Куркински, както и с много дейци на изкуството и телевизионери, които вече не са сред нас - Чочо Попйорданов, Рангел Вълчанов и Дим Дуков.
Ексклузивно за bTV Катерина Евро открехна завесата пред своите бъдещи творчески планове. Скоро започва подготовката по нов моноспектакъл, който ще включва значими и вълнуващи моменти от живота на актрисата, разказани и в нейната автобиография “Катерина Евро… и още нещо”.
“За тези празници ви пожелавам да сте много щастливи. Всичко да се нареди. Да има мир, да спрат войни. Да няма вече пандемии… Искам да сме вече щастливи, да спре снега, най-вече да стане топло! И да сме здрави!”, пожела на зрителите звездата от журито на “България търси талант”.